Mesto za reklamu

Чланови хуманитарне организације 28. Јун одржали су запажен говор пред Уједињеним Нацијама у Женеви, објављујући грубо кршење људских и мањинских права које свакодневно преживљавају Срби на Косову и Метохији. На 11.седници форума о мањинским правима, директорка 28. Јуна за Центалну Европу, Јелисавета Томовић, оштро је осудила дискриминаторно понашање према Српској заједници на Балкану. Петицију за очување Српског културног наслеђа на Косову и Метохији, потписану од стране 150.000 људи широм планете, предао је по завршетку говора, члан „28. Јуна“ Ђуро Рончевић руководиоцу форума Рити Изсак-Ндиаyе.

Текст говора:

Председавајућа,

почасни делагати,

уважени гости,

Част је говорити пред вама, у земљи која је и моја земља, представљајући хуманитарну организацију 28.Јун, како бих вас упутила у експертске анализе када је реч о правима мањина на простору Западног Балкана.

Регион је претрпео вишеструке сукобе у скоријој историји, што је резултирало прислиним расељавањем са вековних огњишта, остављајући мањине као најрањивије. Међу првим задацима наше хуманитарне организације било је разбијање мистификација и предрасуда, едуковањем опште јавности. У почетку је било тешко, нарочито због тога што је, након разних сукоба, целокупно Српско становништво представљано са антагонистичким приступом и то готово четврт века.

Иронично, данас је српска мањинска заједница далеко најдискриминисанија на Западном Балкану и на дневном нивоу се суочава са континуираним методом искорењавања њихове културне баштине у Хрватској и самопроглашеној и међународно непризнатој држави Косово. Српска мањина се суочава са толико екстремном дискриминацијом да смо чак и ми, као хуманитарна организација, били онемогућени да обезбедимо несметан пролаз хуманитарне помоћи преко границе и административног прелаза, уколико је она била намењена за Србе.

Међутим, остајемо оптимистични и уверени у то да ће наше лобирање пред међународним органима, као што је ово, на неки начин приморати регионалне актере да поступају са више такта, остављајући простора за деловање хуманитарног сектора.

Како би се Западни Балкан померио са мртве тачке пост-конфликтног опоравка, међународна заједница, заједно са невладиним сектором и хуманитарним организацијама, као што је наша, мора да нађе формулу за решавање ових проблема кроз призму заштите и унапређења елементарних људских и мањинских права.

Данас нам је жеља да поднесемо петицију са 150.000 потписа људи из целог света, која упозорава на легитимизацију и пасивно допуштање културног геноцида на Западном Балкану, као што је свима познат случај Косова и Метохије, где је минирано, запаљено или у потпуности срушено 156 манастира и цркава из 12. и 13. века, који не представљају само српску културну баштину, већ благо читаве Европе и света.

Ми апелујемо на сва тела при Уједињеним Нацијама, а нарочито на УНЕСЦО, да заштити културни идентитет мањина, јер је то сидро њиховог очувања.

Хуманитарна организација 28.Јун наставиће са борбом за заштиту мањинских права на Западном Балкану, како би сви људи, без обзира на националност и религију, остварили право на слободу и достојанствен суживот.

Хвала вам.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here