Mesto za reklamu

17.04.2019.

Предавач на Институту за међународну политику Универзитета Џонс Хопкинс Едвард Џозеф упозорава да „чврсте везе“ с Русијом нису у интересу Србије.

Према његовим речима, потписивање споразума о слободној трговинској зони са Евроазијском економском унијом и потенцијално чланство Србије у тој организацији коју предводи Русија био би пут без излаза за Србију. Он истиче да га таква руска иницијатива према Србији не изненађује и додаје да ће у будућности бити сличних потеза. Такође је истакао да се нада да је председник Србије Александар Вучић свестан колику би штету чланство у ЕАЕУ било штетно по Србију која је у одмаклом преговарачком процесу са Европском унијом.

Џозеф је потврдно одговорио на питање да ли би то од Србије направило руски сателит у Европи, додајући да је то ризик који и заговарачи, попут лидера Двери Бошка Обрадовића, морају да разумеју.

„Ако би се Србија окренула том избору, деца ће јој бити сиромашна. Још нешто морам да нагласим о Русији – у региону у којем се налази претрпела је мноштво потешкоћа. Терминологијом коју би користила Москва – изгубила је три државе које насељава већинско православно становништво. Црна Гора је постала чланица НАТО. Северна Македонија ће ускоро постати чланица, док је Грчка знатно ојачала своје везе са Западом. У све три државе видели смо посвећеност њихових лидера да се одупру руском мешању“, рекао је Џозеф, додајући да је сигуран да је председник Вучић свестан тога и да то отвара простор да Вучић уради оно што је најбоље за Србију.

Према његовим речима, Русија је препрека, поготово када се ради о Kосову.

„Чак и не у толикој мери због односа које одржава са Србијом, већ као чланица Савета безбедности Уједињених нација, имајући у виду да Kосово тежи да посане чланица УН. Русија у том делу игра улогу против које ниједна држава не може да учини ништа. То ствара потребу да се потраже друге могућности, у смислу хоће ли се  

Русија противити чланству Kосова у УН, ако се Београд сагласи са столицом за Kосово у том телу. То јесте неуобичајен сценарио, али став Русије неизоставно мора бити узет у обзир“, рекао је Џозеф за „Глас Америке“. Он истиче да то ипак није највећа препрека споразуму Београда и Приштине, већ да се ту ради о потреби визије и храбрости у политичком смислу лидера.

„Скопље и Атина постигли су договор сличне политичке осетљивости, који се тицао националног достојанства, а када је о Македонији реч, дословце и националног идентитета, што, узгред, није случај у Србији. Српски идентитет није уткан у Kосово, већ српска историја“, рекао је Џозеф, истичући да је пример Грчке и Северне Македоније модел за Београд и Приштину на коме би шефица дипломатије ЕУ требало да инсистира, место да разматра опасне идеје о размени територија.

„Српска стварност“ / intermagazin.rs /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here