Mesto za reklamu

16.07.2020.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша рекао је да је ситуација са коронавирусом у свету јако озбиљна и да је пандемија интензивнија него икада пре. Што се Србије тиче, каже да је вирус остао релативно стабилан.

„Ми никад нисмо рекли да ће преко лета тај вирус или да ослаби или да ће да нестане. Ми једноставно нисмо знали колико ће бити активан, али смо и раније видели да је у земљама са тропском или суптропском климом, са вишим температурама, исто тако је био релативно активан, тако да није то неко велико изненађење“, рекао је др Ивануша током гостовања у Јутарњем дневнику РТС.

Навео је да се вирус јако брзо шири у одређеним деловима САД, у Јужној Америци и Европи где је први врх првог таласа био јако озбиљан, па се ситуација смирила ванредним мерама.

„Када су се опуштале те мере, наравно ми смо очекивали погоршање. Сада то погоршање видимо, не само у Србији, већ и у бројним земљама широм Европе – казао је др Маријан Ивануша.

Директор Канцеларије СЗО у Србији је истакао да је вирус остао релативно стабилан, без обзира на то што се зна да се вируси јако брзо мењају, али и да је наше понашање важно.

„Нити је пуно блажи, нити је пуно гори што је био. Преноси се с човека на човека. Наше понашање је кључно за то како ће се ширити тај вирус. А ми знамо да се у околини где има 95 до 99 посто људи осетљивих на тај вирус може ширити експлозивно ако је присутан у тој околини“, нагласио је др Ивануша.

Како је додао, мере и наше понашање су најбитнији у спречавању ширења вируса.

„Због тога, ми знамо да здравствени систем као такав има одређени капацитет и ако превазиђемо ту бројку онда долазимо на ивицу те ситуације коју смо видели у неким земљама да заправо здравствени систем више није био у стању да прима пацијенте и да им опскрбу која је битна“, истакао је др Маријан Ивануша.

Навео је да у просеку око 40 одсто оболелих има блажи облик болести, око 40 одсто средње тешки, док 20 одсто оболелих има тежак облик ковида 19.

„Од тих 20 посто тешких облика, пет посто је критичних. То су људи који практично сви завршавају на вентилаторима“, казао је др Ивануша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here