Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Управни суд у Београду донео је решење којим се налаже заустављање радова на пројекту гондола на Калемегдану до доношења коначног решења о законитости грађевинске дозволе коју је за припремне радове издало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, саопштио је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину.

Управни суд је закључио да је захтев Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) за одлагање извршења решења основан те да би извођење радова на Калемегдану могло да има ненадокнадиве последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину.

Решење Управног суда је донето 19. априла. Према закључку Управног суда, извршењем решења о грађевинској дозволи била би нанета штета ширим интересима јавности која би се тешко могла надокнадити.

Према решењу Управног суда радови на Калемегдану не смеју бити настављени док суд не донесе коначну одлуку о законитости грађевинске дозволе.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало решење о грађевинској дозволи којом се одобравају припремни радови на Калемегдану, на подручју Београдске тврђаве и археолошког налазишта “Антички Сингидунум”.

Припремни радови укључују и ископ земље и побадање бетонских шипова. Претходно је на истој парцели, без издате грађевинске дозволе, посечено дрво које је представљало симбол Калемегдана, наводи РЕРИ.

РЕРИ је 17. априла понео тужбу Управном суду, захтевајући да се грађевинска дозвола за извођење припремних радова поништи као незаконита, а да се припремни радови хитно зауставе.

“Одлука Управног суда показује да владавина права у Србији и даље постоји те да борба за заштиту животне средине и јавног интереса правним средствима даје резултате”, саопштио је РЕРИ.

„Српска стварност“ / РЕРИ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here