Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Чланови Радне групе за израду Акционог плана за Стратегију развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године (Медијска стратегија) предали су на данашњем састанку Акциони план председници Владе Републике Србије Ани Брнабић.

Брнабић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакле су у разговору са представницима медијских и новинарских удружења из Радне групе да ће Акциони план бити усвојен на седници Владе Србије у најкраћем року.

Премијерка је нагласила да сада предстоји рад на примени овог акционог плана, и додала да је циљ Владе да имплементацијом Медијске стратегије и израдом сета нових медијских закона руководи надлежно Министарство културе и информисања.

Она је указала на то да је план да се формира Радна група која ће радити на имплементацији Акционог плана за Медијску стратегију и на сету нових медијских закона, а коју ће чинити представници државе и медијских и новинарских удружења, у сличном формату као и до сада.

Председница Владе је истакла да је веома важно то што је нова министарка културе и информисања Маја Гојковић повукла све захтеве за вођење процеса пред судовима против медијских кућа и новинара, а било их је укупно девет, као и пет кривичних пријава против медија.

Такође, са сајта Министарства скинуто је 10 саопштења које је и министарка Гојковић окарактерисала као лични рат њеног претходника са новинарима.

Брнабић је навела да је, поред Медијске стратегије, друга важна тема безбедност новинара и да је идеја да се формира нова Радна група за безбедност и заштиту новинара.

Према њеним речима, Радну групу би чинили представници надлежних државних органа, медијских и новинарских удружења и представници партнера из међународних организација – Мисија ОЕБС у Србији, Делегација Европске уније у Србији, Фондација Конрад Аденауер и Амбасада Норвешке.

Безбедност новинара је црвена линија, Влада Србије неће толерисати никакве претње, а посебно физичко угрожавање новинара, поручила је премијерка.

Она је предочила да је већ одржала састанак са представницима релевантних институција и омбудсманом у вези са безбедношћу новинара и да јој је намера да се једном месечно састаје са потпредседницом и министарком Гојковић и разговара о конкретним случајевима како се ништа више не би препуштало случају и како би се реаговало на време.

Гојковић је нагласила да је враћање питања важних за медије матичној кући, Министарству културе и информисања, уједно и велика одговорност и да предстоји много посла, истакавши да су медији један од стубова демократије наше државе и да заједно може доста да се уради.

Састанку су присуствовали и представници Делегације ЕУ у Србији и Амбасаде Краљевине Норвешке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here