Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о родној равноправности, као и измене и допуне Закона о забрани дискриминације и још нека законска решења.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да та два закона треба да омогуће сваком да осети да живи у мало праведнијем друштву.

Закон о родној равноправности треба да омогући унапређење родне равноправности, систематично уређење и јачање институционалних механизама за родну равноправност, као и прецизирање обавеза послодаваца и органа јавне власти у погледу планирања и спровођења мера за унапређења родне равноправности.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је раније данас да је Закон о родној равноправности важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.

Она је додала да Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да је пита да ли планира брак или рађање деце, наводи министарка.

Такође, компаније ће, како је рекла, бити у обавези да имају одређени проценат жена у управљачким телима, а квоте су неопходне барем у почетку како би ту ситуација почела да се мења, јер би, додала је, требало да имамо више жена и тамо где се одлучује о новцу.

Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације има јасније одредбе и шири списак оних на које се дискриминација односи.

Раније је на Предлог закона о родној равноправности поднето 69 амандмана, од којих су Влада и надлежни одбор прихватили 17.

Закон о родној равноправности подразумева једнака права, одговорности и могућности, равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, једнаке могућности за остваривање права и слобода, као и остваривање једнаке користи од резултата рада, навели су предлагачи, пренео је Танјуг.

Скупштина је усвојила и Закон о метроу и градској железници

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је недавно да ће радови на изградњи депоа на Макишком пољу, а у склопу пројекта изградње метроа у Београду, почети у новембру 2021. године.

Предвиђено је да прва линија метроа буде завршена до 2028. године, док је планирани рок завршетка целог пројекта предвиђен до 2033. године.

Метро ће се градити по моделу париског метроа и биће потпуно аутоматизован.

Прва линија повезиваће Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун, док се за трећу линију метроа ради идејно решење.

Скупштина Србије изгласала је и нови Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца.

Посланици су усвојили и измене Закона о планирању и изградњи којима се уређује рок за прибављање употребне дозволе за објекте или радове којима је одобрена грађевинска дозвола.

Такође, изгласали су и измене и допуне Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности.

Момировић је у расправи рекао да се у Србији гради тренутно 7.000 станова за “безбедњаке”.

Он је додао да је у Врању завршено 200 станова, у Краљеву и Крагујевцу ће у наредних месец дана бити усељено око 400 људи, а до краја године требало би да се заврши по 190 станова у Сремској Митровици и Нишу.

“Следеће године треба да се заврши у Врању 300 станова, у Краљеву 747, у Крагујевцу још 756, у Новом Саду још 1.424, а у Београду још 1.000 станова”, рекао је Момировић.

Када је реч о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама, који је такође усвојен, њиме се уводи регистар издатих бродарских књижица, као и размена података са одговарајућим европским регистрима, с циљем безбедности пловидбе.

Потврђивањем Споразума о међународном повременом превозу путника аутобусима унапређује се развој међународног превоза у Европи и олакшава његова организација, олакшава сарадња у туризму, остварује либерализација превоза и побољшава безбедност саобраћаја на путевима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here