Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да је Скупштина Србије данас усвојила Закон о Централном регистру становништва, који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изразио је задовољство због тога што је донет још један важан закон, за који је гласало 146 посланика, додајући да успостављање оваквог регистра представља још један корак ка модерној, ефикасној и економичној управи.

Он је истакао да сада предстоји велики посао око успостављања овог регистра и обједињавања података, уз напомену да је почетак примене овог закона предвиђен за 1. септембар 2020. године.

Ово је први пут да ће се подаци који су од значаја за остваривање права грађана наћи у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података, која садржи тачне и ажурне податке о становништву Републике Србије у електронском облику, истакао је министар.

Према његовим речима, Централни регистар становништва објединиће податке као што су регистар матичних књига, евиденције о држављанству, евиденције о матичним бројевима грађана, евиденције пребивалишта, боравишта и привременог боравка у  иностранству, евиденције о личним картама, евиденције о путним исправама, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, евиденције пореских обвезника и евиденције о странцима.

Ружић је нагласио да је коришћење података из овог регистра бесплатно, а грађани у поступцима пред органима, приликом остваривања својих права, неће имати трошкове, нити ће своје време трошити на прибављање таквих докумената, већ ће то држава чинити за њих.

Све ово ће за крајњи циљ имати да сваки наш грађанин буде задовољан услугама различитих институција, што и представља циљ реформе јавне управе – управа која је сервис грађана и привреде, рекао је он и додао да ће државни органи преузимати податке из ове базе без икаквих трошкова.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here