Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Посланици Народне Скупштине су око 17.15 изгласали Извештај о Косову и Метохији који је у понедељак представио председник Србије Александар Вучић.

Од укупно 162 посланика који су присуствовали посебној седници Народне скупштине, 145 посланика гласало је за усвајање Извештаја о Косову и Метохији.

Четири посланика је гласало против, док уздржаних није било. Тринаест посланика Народне скупштине није гласало.

Након што су посланици изгласали извештај о КиМ, председник Србије Александар Вучић обратио се медијима и том приликом захвалио народним посланицима и свима који су учествовали у расправи, који су коментарисали извештаj о раду.

Вучић је рекао да је још један тежак дан иза Србије који говори какве су намере албанских властодржаца и оних који их у томе подржавају.

“Све те приче како је то део борбе против корупције је смешна. Када погледате број ухапшених Срба и број ухапшених Албанаца, испоставиће се да су Срби генетски 14 пута већи криминалци. Сложићете се, да то и нема неког смисла”, истакао је председник и додао:

“Ситуација није нимало лака, али наша одлучност и вера у себе и озбиљност државе, верујем и свих људи у нашој земљи, а пре свега храброст нашег народа на КиМ, мотивисаће нас да радимо још марљивије и још посвећеније и да будемо довољно способни да им гарантујемо безбедност и сигурност”, истакао је председник.

Додао је и да је задовољан што је могао да чује примедбе за које је, како каже, сматрао да немају основа.

“Много тога је пред нама, али после данашњег напада ствари неће бити исте и нећемо сутра рећи да је све завршено. Биће другачији однос и према албанским преговарачима и према свима онима који су се и данас правили блесави говорећи нам како је то борба против корупције”, навео је Вучић.

У Извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Космету.

“Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће”, пише у извештају.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.

Председник Србије Александар Вучић је образлажући извештај рекао да је “време да изаберемо између слатке лажи и горке истине”.

Ако буде компромиса, народ ће о томе морати да се изјасни, а референдум ће бити обавезујући, поручио је председник и истакао да ћемо добити више него што смо имали.

Расправа о извештају трајала је два дана.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here