Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић поздравила је данас усвајање Програма распореда и коришћења субвенција, трансфера и дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2021. години, истичући значај ове одлуке за опоравак и даљи развој туристичког сектора у Србији.

Матић је, уз напомену да је овај програм усвојен на данашњој седници Владе, поручила да су улагања у инфраструктуру, промоцију и едукацију кључни не само за опоравак, већ и за убрзану реформу туристичког сектора у сусрет глобалној конкурентској трци за тржиште у постпандемијском периоду.

Она је напоменула да је један од основних циљева тог програма промоција и унапређење квалитета туристичких производа, туристичких дестинација, као и унапређење рецептивно туристичко-угоститељске понуде.

Циљеви су, како је навела, и успостављање регионалне равнотеже туристичког промета и система праћења остварених резултата у туризму, успостављање система подстицаја за „green field” инвестиције, као и успостављање система за развој и одрживост аутентичних туристичких дестинација путем интеграције туризма у локалним заједницама,

Према њеним речима, у фокусу су и развој инфраструктуре, заштита животне средине и културно-историјског наслеђа у туристичким просторима, односно локални и регионални раст конкурентности и квалитета у туризму.

Матић је додала да су програмом предвиђени подстицаји за изградњу инфраструктуре и супраструктуре у туристичким дестинацијама у износу од 600 милиона и 500 хиљада динара, а за пројекте промоције, едукације и тренинга у туризму, у износу од 105 милиона динара.

Право на коришћење бесповратних средстава имају дестинацијске менаџмент организације, привредна друштва и друге организације и институције чији су оснивачи Влада, АП Војводина или јединица локалне самоуправе, а која нису индиректни корисници буџета, указала је она.

Министарка је објаснила да за пројекте промоције, тренинга и едукације у туризму, поред наведених, право остварују и невладине организације и непрофитне институције за развој туризма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here