Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Синоћ је свечано затворен 6. Фестивал српског филма у елитном чикашком биоскопу „АМЦ“. У протекла 3 дана на Фестивалу је приказано 7 играних и документарних филмова најновије српске продукције. Најуспешниијим учесницима додељена су признања.

Филмовима који су приказани, интересовањем публике /распродате улазнице/ и пратећим манифестацијама Фестивал српског филма у Чикагу је само потврдио речи г. Ђерђа Матковића, нашег амбасадора у САД, да је то једна од најзначајнијих културних манифестација у животу српске заједнице у Америци. На значај Фестивала указао је у својој поруци и градоначелник Чикага г. Рам Емануел, који је упућујући честитке организаторима Фестивала указао на значај смотре српских филмова у Чикагу у коме живи велики број Американаца српског порекла. Чикаго је иначе братски град са Београдом и могућности свеукупне сарадње нисмо ни изблиза искористили.

Фестивал је иначе одржан у знаку обележавања 100. година завршетка Великог рата и српско америчког пријатељства које су иницирали амерички председник Вудроу Вилон и наш великан Михаило Пупин, а тим поводом приређена је и сјајна панел изложба “Тамо далеко 1918-2018”, посвећена том важном датуму. У име Српске православне цркве о том догађају говорио је протођакон Јован Аничић, а приказан је и сјајан документарни филм Миодрага и Душана Миљковића „Око Соколово“ –аутори су били и гости фестивала/.

Фестивалски хит био је филм „Јужни ветар“, који је због огромног интересовања публике чак и репризиран. Иначе све улазнице за Фестивал су биле унапред продате, што само потврђуј да је публика итекако заинтересована да ужива у нашим филмовима. Треба рећи и да су поред наших људи фестивал пратили и наши амерички пријатељи. Приређена је и одлична Конференција за новинаре, на којој су били и амерички новинари.

Фестивал је на најлепши начин обележио и сећање на легендарну глумицу која нас је заувек напустила, Милену Дрвић. Приказан је филм редитеља Милоша Радовића: Мали филм о великој Милени. Подједанаку пажњу привукао је и документарни филм „Отворених очију“, аутора Марка Новаковића, ако и филм „Месо“ аутора Саше Хајдуковића, рађен у српско – српској копродукцији / Републике Српске и Србије /.

Специјалан гост Фестивала био је један од наших највећих редитеља Слободан Шијан, чији је филм проглашен за најбољи српски филм свих времена – Ко то тамо пева, приказан у новом руху, дигитално рестауриран. Та верзија се веома допала публици, а наши људи су уживали и у разговору који су имали после пројекције са аутором Шијаном, који им је одговарао на сва њихова питања.

На крају Фестивала учесницима су подељена признања: Повеље и специјалне Плакете Фестивала. Награду публике и признање најбољи филм фестивала припао је филму „Јужни ветар“. Редитељ филма понео је Повељу за најбољи филм, а главни глумац Милош Биковић – Повељу и Признање за најбољег глумца Фестивала. Одсутнима ће признања бити накнадно уручена.

Фестивал је иначе у име Владе Србије и Министарства културе прогласио отвореним наш велики глумац Тихомир Арсић, у својству специјалног саветника министра културе, који је изразио задовољство што је присуствовао тако значајном културном догађају и изразио наду да ће се наредне године појавити на Фестивалу и са својим новим филмом, који се увелико припрема.

Велики допринос организовању Фестивала пружио је и Генерални конзулат Србије у Чикагу, а приметно задовољн био је и наш Конзул Жеран Дејан Радуловић. “Задовољни смо када смо видели на нашим људима понос што припадају народу чији су филмски ствараоци у самом врху светске кинематографије. То се осећало и у разговору са њиховим америчким пријатељима, које су повели да виде наше најбоље филмове” – рекао нам је Радуловић.

Директорка Фестивала г. Славица Петровић је била радосна што је још једна фестивалска манифестација успешно завршена. Морала је да каже да јој је било жао што сви који су желели да присуствују догађају нису могли, јер је интересовање превазишло сва очекивања.

„То се посебно односи на филм „Јужни ветар“. Морали смо да једнога дана чак репризирамо филм, а како ни то није било довољно, јер су карте одмах плануле, одлучили смо се да филм поновимо већ 12. децембра. Иначе већ од сутра започињемо припрему за приказивање нашег најбољег филма из овогодишње српске филмске продукције „Краљ Петар Први“. Са великим продуцентом и нашим највећим филмским глумцем смо се договорили да дистрибуирамо филм у САД и Канади. Затај  филм међу нашим људима постоји огромно интересовање. Жао нам је што филм није могао да се прикаже на нашем фестивалу, али публика ће га ускоро и овде видети. Очекујемо да ће то бити крајем јануара – почетком фебруара. Договорили смо се да премијера филма за Америку буде овде у Чикагу. Очекујемо не само филм него и главне актере тог историјског филма! – изјавила је Славица Петровић, директор Филмског фестивала српског филма у Чикагу.

“Srpska stvarnost  /Ј. Станојев/                                                                    

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here