Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Националног конвента о Европској унији о даљим корацима Србије у оквиру европских интеграција, променама Устава и референдуму заказаном за 16. јануар.

Брнабић је на почетку састанка пренела да су је чланови Радне групе Конвента за Поглавље 23, које се бави правосуђем и владавином права, у писму јуче обавестили о томе да неће учествовати у састанку.

Ово је суштинска и најважнија тема за владавину права, за европске интеграције, нема ниједне важније теме од ове и немам разумевања за то што се нису појавили да о томе разговарамо, нагласила је премијерка и додала да то није политичко питање.

Чланови Радне групе образложили су свој изостанак тиме што би разговором са премијерком и другим представницима власти угрозили кредибилитет и легитимитет референдумског процеса.

Премијерка је, истичући да је независност судства услов свих услова за владавину права, истакла да јој је несхватљив тај поступак чланова Радне групе Конвента, који је, како је нагласила, требало данас да дођу на дебату чак и да се не слажу са предложеним уставним амандманима, па и да су за то да се изађе на референдум и гласа против.

Срамота је за цивилно друштво то што данас нису присутни и ово је шамар какав демократија никада није добила у нашој земљи, нагласила је Брнабић, подсетивши на то да је власт о уставним амандманима разговорала са цивилним друштвима и да је свако ко је хтео био укључен у разговор.

Ово није политичко питање, ово је питање свих питања, питање у оквиру којег ће људи који су за независност правосуђа и европске интеграције бити на једној страни, а они који мисле да судство не треба да буде независно на другој, додала је председница Владе.

Према њеним речима, овде ће победити или људи који мисле да треба да буде независно правосуђе и да Србија настави европске интеграције или они који мисле да правосуђе мора да зависи од извршне или законодавне власти или само једне или друге.

Премијерка је подсетила на то да су уставни амандмани припремани у сарадњи цивилних друштва и Владе, као и да је одржано неколико рунди консултација са Венецијанском комисијом, након чега је и у Скупштини Србије добијена двотрећинска подршка.

Координаторка Националног конвента за ЕУ Наташа Драгојловић истакла је да Конвент позива грађане да изађу на референдум у што већем броју, а медије, нарочито јавни сервис, да обавесте грађане о чему је тачно реч, јер, како је навела, само нешто више од осам одсто зна о чему се ради.

Промена Устава јесте битна, референдум јесте битан, али то је само један део Акционог плана за Поглавље 23, додала је Драгојловић.

Министарка правде Маја Поповић оценила је да је веома важно представити грађанима због чега су битне уставне промене у области правосуђа и нагласила да чврсто верује у то да грађани желе независно правосуђе и независније судове.

Ако грађани гласају ”за” на референдуму, идемо са сетом закона. У супротном, не можемо да мењамо законе, рекла је министарка и додала да Влада и правници треба да дају информације грађанима зашто су те промене добре.

Она је подсетила на то да је два пута тражено мишљење Венецијанске комисије, иако није било потребе за тим, јер је прва оцена била позитивна, објаснивши да су то учинили јер је намера била да се постигне највиши могући степен европских вредности, уз максималан степен консензуса.

Министарка је нагласила да је најлогичније било да у радној групи буду и представници струковних удружења, удружења судија, тужилаца, професори уставног права и Инситута за упоредно право, најеминентнији стучњаци и не треба питати зашто је све ишло тако брзо, јер је сваки дан закашњења дан кашњеја за све грађане.

Направљено је најбоље могуће решење сходно мишљењу Венецијанске комисије и поштовању европских стандарда који су у овом тренутуку развоја нашег друства најбољи за Србију, поручила је Поповић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here