Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић изјавио је данас да ће цео пакет мера пронаталитетне политике, које је јутрос најавио председник Србије, бити познат до краја јануара и да ће држава, поред значајног повећања родитељског додатка, бесповратно кредитирати станове за младе парове са најмање 20.000 евра.

Дмитровић је током радне посете Шапцу рекао да је договор да се на пакету мера још ради и да је председник Александар Вучић изнео три уводне мере, додавши да се још разматра чиме тај пакет може да се обогати и да понуди више паровима који желе да стварају породицу и имају више деце.

Министар се осврнуо и на изјаву председника Вучића, који је најавио да ће родитељски додатак за прво дете са 100.000 бити повећан на 300.000 динара, наводећи да ће повећања сигурно бити и за друго и треће дете, али да износи нису прецизирани.

Мере које је предложио председник Републике најава су значајнијег и садржајнијег односа према питању демографије и убеђени смо да могу да дају резултате, али ово је посао где се резултати не могу видети као кад асфалтирате пут. Демографија је дугорочан и врло сложен проблем, нагласио је Дмитровић.

Према његовим речима, када су у питању подстицаји за стамбено збрињавање младих брачних парова, држава ће највероватније учествовати са 20.000 евра за сваку породицу.

Ова мера биће везана за жене, односно, жена ће бити носилац права власништва како не би дошло до злоупотреба, рекао је Дмитровић и нагласио да ће нови пакет мера донети још погодности за младе парове и да ће то бити круна снажног залагања за то да се ојачају породице.

Такође, изузетно је важна и мера која се односи на положај студената, рекао је министар и објаснио да ће студенткиње које у току студирања затрудне имати привилегован положај по питању полагања испита, односно имаће могућност да у сарадњи с професорима бирају термине изласка на испите.

Такав привилегован положај био би ограничен на пример до 26 година, али би свакако омогућио младим женама да роде једно или двоје деце још у току студирања, рекао је он, уз напомену да је ова мера повезана с проблемом стерилитета, који се драстично увећава што је жена старија.

Иако немам егзактне податке, процена је да стопа стерилитета код жена до 26 година износи пет одсто, а да се она после 33 године старости помера на више од 50 процената, навео је Дмитровић.

Министар је, након разговора са градоначелником Шапца Александром Пајићем, изјавио да је охрабрен мерама и идејама које овај град спроводи, јер је промена смера демографске путање у Србији данас питање свих питања.

Пајић је рекао да се у Шапцу годишње роди између 1.000 и 1.100 беба и да ће локална управа ускоро формирати радно тело за популациону политику, које ће ући у план развоја града.

Намера нам је да унапредимо пронаталитетне мере и да пратимо њихове ефекте како бисмо допринели да нам се рађа што више деце и да млади људи не одлазе у иностранство, већ да у Шапцу оснивају своју породицу, поручио је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here