Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Удружење лекара “Уједињени против ковида” (УПК) упутило је у четвртак отворено писмо властима и грађанима Србије, у којем су затражили конкретне кораке у наредне четири недеље – преноси „ГласАмерике“ – емисије на српском језику.

“Кризни штаб практично не постоји, министар здравља и Влада не спроводе никакве мере заштите становништва. За то време епидемија поприма размере најгорег децембарског таласа са рекордним бројем заражених од почетка пандемије, при чему ни број умрлих не заостаје а вакцинацијом је обухваћено једва око 40 одсто становништва за осам месеци масовне имунизације. Стање на терену је такво да су болнице пуне, места на респираторима нема, чека се по целу ноћ испред болница за пријем”, каже се у уводу.

УПК сматра да је у овом тренутку и под оваквим околностима хитно потребно затварање свих објеката који нису неопходни на најмање четири недеље, односно да се након три недеље поново процени ситуација и одлучити да ли да се мера настави или постепено попушта по предложеном моделу нивоа.

“Црни ниво затварања” објеката, каже УПК између подразумева да су обустављени сви масовни скупови, забрањени догађаји (музика, спорт, забава, уметност…), да су прославе дозољене за највише четири званице (венчања, славе, рођендани), да су потпуно затворени сви угоститељски објекти (сем рада за доставу на кућну адресу), да су забрањене све спортске активности у затвореном, на отвореном највише две особе на растојању, да у јавном превозу попуњеност капацитета највише до сваког другог седећег места уз коришћење више возила и апел да се користи само ако је нужно, да се сахране врше само уз присуство уже породице, да комплетна настава онлине сем вртића за децу родитеља есенцијалних занимања, да се ради од куће што је више могуће, а ако није могуће онда једна особа на четири квадратна метра, да се бораваи у кући што је више могуће, без посета и окупљања која нису неопходна , те да тржни центри и продавнице комплетно затворене сем прехрамбених продавница, апотека и бензинских станица које морају да лимитирају број купаца.

Даље захтеве УПК преносимо у целости:

Обавезна вакцинација свих радника у здравству, просвети, полицији, војсци, јавним службама… током те четири недеље, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, коју смо предлагали још у јануару. Посебно увести да се у јавном сектору примене санкције за оне који не поштују ову обавезу.

Захтев Јавном Сервису (РТС) да у сарадњи са Катедрама за имунологију медицинских факултета и Друштвом имунолога Србије, направи образовни програм усмерен према различитим узрастима у циљу подизања свести о значају вакцинације по моделу који смо поставили.

Обуставити систематско сејање ненаучних ставова преко прорежимских медија и позвати медије на одговорност према грађанима у смислу укидања сензационалистичких садржаја када се ради о пандемији.

Да професионалне и сталешке организације (СЛД, ЛКС, одговарајућа струковна удружења), као и пет Медицинских факултета, њихове катедре, научна већа и други органи, поставе питање одговорности својих чланова, који сумњама, извртањем чињеница, ксенофобијом и идејама о светској завери директно угрожавају здравље грађана.

Да Кризни штаб преузме одговорност за текући епидемијски талас, поштује научна сазнања, без калкулација о политичким ефектима предузетих мера, уз уважавајње искуства других европских земаља, чије су противепидемијске мере показале своју делотворност.

Захтевамо да Министарство здравља и Институт “Батут” редовно стављају на увид јавности ажуриране податке о оболевању и умирању од ковида 19, посебно по вакцоналном статусу и типу вакцина, на исти начин како се то чини у целом цивилизованом свету. И то смо већ тражили, неколико пута.

Да се дозволи ИНЕП-у и ИМИ-ју да стручној јавности доставе на увид податке од јавног значаја (заштити после друге дозе и, посебно, о опадању титра антитела током времена по врсти вакцине) у складу са важећим законским актима.

Да се повећа капацитет за тестирање и праћење контаката, установи тријажни позивни центар као што је УПК већ предлагао како би се смањио притисак на амбуланте и домове здравља и људи поштедели вишесатног чекања у редовима.

Да се постави питање одговорности органа и појединаца због кривичног дела понављаног непоступања по здравственим прописима у току епидемије (чл. 248 Кривичног законика) што се посебно односи на лекаре на вакциналним пунктовима који одвраћају грађане од вакцинације мимо протокола.

Да се осмисли дугорочни начин функционисања образовања тако да се заштите ђаци и студенти а да се не угрожава њихово образовање и ментално здравље.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here