Mesto za reklamu

02.05.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписали су у Анкари два документа: ревидирани Уговор о трговинској сарадњи БиХ и Турске и Меморандум о разумевању у вези са изградњом ауто-пута Београд—Сарајево, којим је предвиђена динамизација процеса у изградњи дела пута који пролази кроз БиХ.

Након потписивања ових докумената одржана је конференција за медије, јавила је Анадолија.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалио је Ердогану на чврстом ставу и залагању да се у БиХ што пре формира власт. Рекао је да разуме председника Турске који подржава улазак БиХ у НАТО, јер је Турска чланица тог савеза.

„Желим да изразим задовољство јер је председник Турске био спреман да саслуша и цени наше разлике у погледу приступа о НАТО-у који ми имамо у БиХ“, истакао је Додик.

Поновио је да је неопходно што пре формирати власт на државном нивоу, како би ова земља наставила нормално да функционише.

„У БиХ постоји сарадња кроз Партнерство за мир, које смо спремни да обновимо, а дилеме и разлике које имамо већ су познате“, рекао је Додик.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган казао је да Турска снажно подржава евроатлантске интеграције БиХ, а посебно њено учлањење у НАТО.

Рекао је и да је потребно што пре формирати власт.

„Велико ми је задовољство што имам прилику да у Анкари угостим чланове Председништва БиХ. Желимо да се што пре формира власт у БиХ без међусобних оптужби и надам се да ће се лидери што пре фокусирати на процес реформи, интеграције БиХ у евроатлантске институције и учлањење у НАТО, за шта Турска пружа велику подршку“, изјавио је Ердоган.

Лидер Турске је рекао и да БиХ представља прави мозаик Балкана, због чега су мир и стабилност у БиХ од велике важности за мир у целој Европи, а не само на Балкану.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и члан председништва БиХ Шефик Џаферовић на састанку у Анкари

Ердоган је рекао да је данас потписан и Споразум о слободној трговини, што ће допринети трговинској размени од милијарду евра.

„Ауто-пут Сарајево—Београд ће допринети развоју целе БиХ. Зато смо данас потписали и Меморандум о разумевању. Разговарали смо и о областима енергетике, туризма, пољопривреде и сточарства. Настављамо да подстичемо приватне компаније да послују у БиХ и улажу у њу. Радимо на јачању веза на пољу културе и људских односа“, изјавио је он.

Председник Турске је казао да је са члановима Председништва БиХ разговарао и о регионалним и међународним темама, а посебно о развоју регионалне сарадње на Балкану.

„Што се тиче трилатералних односа БиХ, Турске и Србије, истакли смо да желимо да остваримо и те састанке што пре“, рекао је Ердоган.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here