Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

У привременој болници у Арени налази се више од 300 пацијената, средње тешког стања, из целе Србије, о којима брине око 100 здравствених радника.

“Данас је 11 дан како ради привремена болница у Арени, у њој се тренутно налази преко 300 пацијената, а празно је још око 120 места”, рекао је за Танјуг прим. др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника Железнице Сбрије, који руководи привременом болницом.

Он је навео да о пацијентима у Арени брине око 100 здравствених радника, 40 лекара и 60 медицинских сестара, и то у првој смени око 40 здравствених радника, и по 30 у другој и трећој смени.

Батножић је рекао да су у Арени збринути средње тешки пацијенти, не само из Београда, већ из целе Србије, додајући да се очекује да још око 20 пацијената пристигне из Ужица.

“Кроз ову болницу је прошло преко 300 пацијената, 65 њих је отпуштено кући, након што су победили корону, а око 35 премештено у неке здравствене установе”, рекао је Батножић.

Арена, подсећа ради тек 11 дана, а пацијенти се у њој “задржавају” пет до седам дана у просеку, свакодневно се раде визите и прегледи пре отпуштања пацијената.

Ова привремена болница ће у наредном периоду примати и пацијенте којима је потребна кисеоничка потпора, те је у току увођење инсталација неопходних за дистрибуцију кисеоника.

“Саопштено нам је да ће за неколико дана бити ”провучен” кисеоник, очекујемо да ће, до уторка, среде то бити готово”, рекао је Батножић.

Он је додао да су у првом “пику” епидемије у привремену болницу на Сајму долазили лакши пацијенти, док су сада у Арени озбиљнији, тежи пацијенти, да је за 20 одсто њих потребан кисеоник, који сада примају из боца за кисеоник, док је више од 90 пацијената на парентералној терапији.

Како је рекао, у Арени раде врхунски лекари, 30 специјалиста. “Сви су изузетно пожртвовани, и сви смо срећни када неко излечен оде кући”, рекао је Батножић.

Он је захвалио Министарству здравља на доброј снабдевености, као и војном здравству на помоћи, посебно лекарима са ВМА.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here