Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Аустрији је од поноћи окончано закључавање, али само за вакцинисане и излечене од ковид-19, док је настављен да се примењује за невакцинисане. За њих ће закључавање, највероватније, трајати до после католичког Божића или краја године.

Према одлуци аустријске владе, сада је поново омогућено свим продавницама да отворе, као и угоститељским и хотелијерским објектима, али и спортским, културним и свим другим институцијама, изузев ноћне гастрономије, која сигурно до краја године неће моћи да ради.

Аустријска влада донела је, како је навела “минималне стандарде” за окончање закључавања, а покрајинама је омогућено да на основу епидемиолошке ситуације одлуче да ли ће их у потпуности применити.

Тако Горња Аустрија остаје у локдауну још недељу дана, а Беч окончава локдаун уз даља ограничења. Гастрономија у Бечу и даље неће моћи да прима госте до 20. децембра, већ ће моћи само да испоручује своја јела. И хотели морају да остану затворени до 20. децембра, изузев за пословне путнике.

Од сутра поново могу да отворе све радње, а муштерије морају носити ФФП2 маске. Запослени морају имати “3Г” доказ, то јест ако нису вакцинисани или излечени, негативан тест. Поред тога морају и они носити ФФП2 маске, ако не постоје заштитне мере.

Исто тако поново могу да раде услужбе делатности, као што су фризери, салони лепоте и слично, у које, међутим, муштерије могу ући само ако имају “2Г” сертификат, док за особље важи “3Г” правило.

Када је реч о манифестацијама у затвореном простору без седећих места са ограниченим бројем од 25 присутних, за које важи “2Г” правило и ФФП2 маска.

Манифестације у затвореном без седећих места са максималним бројем присутних од 300 важи “2Гплус” правило, а то значи да могу ући само вакцинисани или излечени, али са негативним пи-си-ар тестом не старијим од 48 сати. За манифестације у затвореном са седећим местима до 2.000 особа примењује се “2Г” правило и ФФП2 маска.

Код манифестација на отвореном са седећим местима дозвољен је максималан број од 4.000 присутних, за које се примењује “2Гплус” правило.

Што се тиче спортских дворана за приступ је потребан “2Г” сертификат, и неопходно је ношење ФФП2 маске, све до бављења спортом. Такође присутни морају држати дистанцу према другим људима од два метра. У дворане могу ући само особе које се баве спортом без директног телесног контакта.

За улазак у елементарне образовне установе потребан је “3Г” документ. Родитељи који долазе по децу и који их доводе у школу морају носити ФФП2 маску.

Наставно особље, које поседује важећи “2Г” сертификат мора једном недељно да се тестира, а они који немају сертификат морају три пута недељно на ПЦР тестирање.

Укидањем локдауна омогуће је и рад божићних пијаца, али само за штандове на којима се продају божићни сувенири, док ће они штандови са пићем морати чекати на отварање до 20.децембра.

И бање и базени поново отварају, а за улазак је потребан “2Г” сертификат, и неопходно је, до базена, носити ФФП2 маске. Фитнес студио може, такође, поново да отвори уз “2Г” правило и маску до справе за вежбање, уз поштовање дистанце од два метра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here