Mesto za reklamu

У Београду је испред Филозофског факултета почео 58. протест “Један од пет милиона”.

Грађани су се традиционално окупили на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, а обратила им се једна од организатора протеста Валентина Рековић.

“За почетак хтела бих да подсетим на ону срамну изјаву министра Шарчевића када је рекао за професоре који су подржали протесте ‘Један од пет милиона’ да ту нема озбиљних имена. Министар Шарчевић је имао још једну срамну изјаву, а то је да ће да уведе холограмске наставнике”, рекла је Рековићева.

Увешће холограмске наставнике, како каже Рековићева, у школе где плафони прокишњавају, где нема креда и где деца немају достојан тоалет.

“Они обећавају холограмске наставнике и дају нам закаснеле поклоне за Нову годину – изборни цензус од три одсто“ указала је Рековићева.

„Александре Вучићу, нама не требају твоји закаснели новогодишњи поклони и одбацујемо их. Можеш да нам даш и 0,1 одсто и 15 одсто, није нам важно. Од тебе нам не треба ништа”, поручила је Рековићева.

Позвала је окупљене у шетњу до Председништва Србије како би их, како каже, поручили председнику Србије Александру Вучићу да неће успети да их демотивише и да долазе код њега да их „боље чује“ – истакла је представница Организатора протеста.

Како је најављено, протестна колона jе кренула од Филозофског факултета – Македонском и Светогорском улицом, до зграде РТС-а, одакле се потом Таковском улицом упутила ка згради Председништва.

Током шетње, организатори протеста су на зградама Народног позоришта, Дома омладине, Радио Београда, Политике, Атељеа 212 и Радио-телевизије Србије залепили плакате са поруком: “Весић ће продати и вас”.

Испред зграде Председништва окупљенима се обратио један од организатора протеста Срђан Марковић.

Учесници Протеста испред здања Председника Србије

“Желимо само да поручимо Александру Вучићу да ће њега Весић продати као што продаје и друге институције”, рекао је Марковић и позвао грађане да покуцају на врата Председништва.

“Куцали смо на врата Ректората пре него што смо га ослободили, куцали смо на врата Радио Телевизије Србије, куцали смо и на врата Скупштине, а ове суботе куцаћемо на врата зграде Председништва”, саопштили су из Удружења “Један од пет милиона”.

Удружење “Један од пет милиона” упитало је данас председника Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића, председника Нове странке Зорана Живковића и копредседницу Странке модерне Србије (СМС) Татјану Мацуру да ли ће због снижавања изборног цензуса са пет на три одсто заборавити обећања која су дали народу.

У саопштењу се Удружење позвало на “Споразум са народом”, који су, између осталих, потписале и те три странке и подсетило да оне још увек нису прогласиле бојкот предстојећих редовних избора.

“Изгледа да је Деда Мраз Трифуновићу, Живковићу и Мацури донео новогодишњи поклон у виду смањења изборног цензуса на 3 одсто”, навело је Удружење.

Како је”Један од пет милиона” оценило, опозиција кроз смањење изборног цензуса неће успети да победи председника Србије Александра Вучића, већ ће уништити “заједништво и јединство које су грађани на улици градили више од годину дана”.

“Народу је потребна уједињена опозиција која може да покаже да је истрајна у својим одлукама и да поштује најважнији документ протеста ‘Један од пет милиона’ који су потписали још 6. фебруара прошле године. У супротном, играју се поверењем грађана”, додало је то Удружење.

Први протест одржан је 8. децембра 2018. и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Више од годину дана у Београду се сваке суботе одржавају протести “1 од 5 милиона”. Паузе организатори нису правили ни током летњих месеци и празника. На протестима током 2019. године, различити, у том тренутку актуелни, дневно-политички догађаји обликовали су протесте. У неколико наврата, такође различитим поводом, долазило је и до инцидената.

Последњи од њих догодио се 7. децембра, код улаза у зграду Скупштине Србије када је дошло до гурања између демонстраната и обезбеђења Паламента. Окупљени испред Скупштине, скандирали су “Устанак” и “Готов је”, а међу њима је био лидер и Двери Бошко Обрадовић.

У априлу 2019. године, испред зграде Скупштине Србије у организацији опозиционих странака, одржан је и велики протест “1 од 5 милиона”, у којем су учествовали грађани широм Србије.

Протести под промењеном паролом “1 од 5 милиона” одржавају се до данас а након изјаве председника Србије Александра Вучића који је коментаришући бунт грађана поручио: “Нек’ вас се скупи и пет милиона, ниједан захтев нећу да испуним”.

Један од главних захтева организатора протеста, од почетка окупљања, су и оставке председника Србије Александра Вучића као и премијерке Ане Брнабић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here