Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је данас, отварајући Галерију Петра Добровића, да је наша обавеза да сећање на овог великана приближимо новим генерацијама, којима његово дело треба да буде подстрек за велике уметничке домете.

Гојковић је истакла да је изложба „Колористичке визије“, која кроз 30 дела приказује опус једног од најзначајнијих српских сликара 20. века, као и ново рухо легата, само делић дуга који држава и друштво имају према овом великом сликару.

Према њеним речима, сликарски опус Петра Добровића заузима само срце српског модерног сликарства 20. века.

Она је нагласила важност добијања репрезентативног галеријског простора за Београд и Србију, у којем ће ремек-дела чувеног српског сликара бити доступна не само домаћим љубитељима уметности, већ и многобројним гостима из иностранства.

Сигурна сам у то да ће након обиласка овог места они понети у свет најлепшу слику наше земље, доказујући још једном да смо увек имали чиме да се поносимо када је реч о култури и уметности, оценила је потпредседница Владе.

Гојковић је подсетила на то да је Добровић инспирацију налазио у Паризу, заједно са многим нашим сликарима, попут Петра Лубарде, Стојана Аралице, Саве Шумановића, те да данашња изложба представља и осветљава важан аспект његовог стваралаштва који је значајан за нашу, али и европску историју уметности.

Добровићева дела, како је навела, доносе светлост и оптимизам где год да их је насликао. Његове слике пуне живописних боја, верно нам преносе пределе, локално становништво и свакодневни живот.

Она је напоменула да овакви догађаји показују снагу уметности у најтежим друштвеним приликама, имајућу у виду да је година за нама глобално била обележена зебњом и неизвесношћу, а самим тим и неповољна за културу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here