Mesto za reklamu

17.10.2019.

Само дан након што су испоручена три војно-транспортна хеликоптера Ми-17В5 за РВ и ПВО Војске Србије, на батајнички војни аеродром данас су из Русије допремљени и десантно-јуришни хеликоптери Ми-35М, сазнаје Спутњик из добро обавештених извора.

Руски хеликоптери Ми-35М су, према информацијама, стигли у Београд ради учешћа на приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“, који ће бити одржан у суботу, 19. октобра, на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Извори Спутњика напомињу да би до краја године за РВ и ПВО Војске Србије требало да стигну још четири нова десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М, које Србија набавља од Русије.

„Наши хеликоптери се још увек налазе у Ростову на Дону, где се полако приводи обука летачког и техничког кадра. Интензивно се лети, па ваздухопловни ентузијасти из Ростова често имају прилику да уживају у прелетима српских хеликоптера дању, али и ноћу“, рекао је за Спутњик војни експерт Светозар Јокановић.

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Хеликоптер Ми-35

На приказу „Слобода 2019“ планирано је учешће више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.

Бригадни генерал Жељко Билић рекао је ове недеље за РТС да ће широком аудиторијуму бити приказана способност дела јединица Војске Србије опремљених по пројекту „1500“ — најсавременијим наоружањем и војном опремом, а да ће бити приказан и „део донираних средстава из Руске Федерације“.

„Наравно, ради се о аеродрому, па је ту незаобилазно и део ваздухопловства“, додао је Билић.

Овој свечаности присуствоваће државни врх Србије и премијер Русије Дмитриј Медведев, који долази у једнодневну посету Београду.

Такође, 20. октобра у Београду ансамбл Оружаних снага Русије „Александров“ одржаће свечани концерт на Тргу републике поводом 75. годишњице ослобођења српске престонице. Концерт је планиран у 12.30 сати, а одржава се под покровитељством председника Србије.

„Српска стварност“ / Спутњик /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here