Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

У организацији одбора “Просвјете” у Бечу је одржан велики „Концерт за мир“. Концерт је одржан у простору Храма Васкрсења Христовог у Бечу, а присуствовао му је велики број српских и аустријских гостију, свештенство, представници српских организација из Беча и Аустрије и друштвеног живота града Беча.

Повод је био обележавање стогодишњице од завршетка Првог светског рата, подсећање на огромне жртве али и вредности мира и слободе. Била је то завршна у низу манифестација којом је ове године бечка Просвјета обележавала сто година од победе и краја Великог рата. Концерт је био посвећен свима који поштују нашу културу, миран суживот и пријатељство свих грађана Беча.

Госте је поздравио старешина храма Васкрсења Христовог, отац Драго Вујић, који је истакао да је потребно обележавање овако важних датума и да је добро да се и у нашој Цркви и нашим храмовима на овако леп начин, уз музику, младост и духовно јединство подсетимо на оне који су нам пре сто година донели ослобођење и окончали ратна страдања и патње. Он је позвао присутне на пригодну молитву, којој су се сви придружили.

Публици се обратио и Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој и истакао сарадњу са Просвјетом, значај оваквих пројеката и представио госте из Србије, чланове новосадског оркестра АКУД „Соња Маринковић“.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић захвалио је гостима и свима који су помогли да овај концерт буде на високом нивоу. Подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима и да су вредности мира и пријатељства важне, посебно у овим временима.

Треба гледати у будућност, али не заборављати прошлост, која нам је свима учитељица. На нама је да не заборавимо, чувамо и даље преносимо сећање на пале хероје и боримо се и надамо миру и слободи,” рекао је председник Просвјете Срђан Мијалковић.

Програм је отворио„Мали хор Просвјете” лепим наступом чији врхунац је била песма „Тамо далеко“, коју су прихватили сви присутни. Потом су наступили искусни чланови  АКУД „Соња Маринковић” из Новог Сада и својим музичким програмом провели публику кроз лепоте Србије. Мелодије из Војводине следиле су оне из Шумадије, песме са Косова и Метохије мешале су се са напевима западне и источне Србије, а присутни су активно, аплаузима и певањем пратили програм.

Дружење и разговори после концерта трајали су дуго, а договорени су и нови сусрети и даља сарадња на оваквим пројектима који зближавају људе и народе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here