Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Након данашњих осам сати разговора и консултација у различитим форматима, лидери ЕУ 27 почели су заједничку радну вечеру у Бриселу.

Иако је најављивано да ће заједничка расправа о пакету за опоравак свих 27 председника и премијера ЕУ почети још у подне, све до вечерњих часова разговори су се водили одвојено, како међу представницима земља чланица, тако уз посредовање председника Европског парламента Шарла Мишела.

О томе да ни при крају трећег дана самита у Бриселу лидери ЕУ нису близу договора, говори и изјава премијера Луксембурга Ксавијера Бетела који је оценио да током “седам година није видео тако драматично различите позиције”.

“У питању је тренутак солидарности за све нас, јер ако нека земља доживи колапс због последица кризе, биће последица и за друге”, поручио је Бетел.

ЕУ лидери на самиту у Бриселу разговарају о пакету вредном 1.824 милијарде евра, који обухвата вишегодишњи заједнички буџет (1.074 милијарде евра) и фонд за опоравак (750 милијарди евра).

До сада договор није постигнут нити око саме величине пакета, али ни око односа бесповратне помоћи и зајмова на које земље чланице могу да рачунају из фонда за опоравак као ни око услова за управљање новцем.

Група тзв. “штедљивијих земља” – Холандија, Аустрија, Данска, Шведска и Финска, залажу се за што мање грантова, али и строжије услове расподеле средстава из фонда.

Са друге стране су Италија, Шпанија, Португал, подржане Немачком и Француском, које инсистирају на већој финансијској помоћ за обнову од последица кризе Ковид-19.

Немачка и Француска залажу се да се земљама чланицама кроз фонд за опоравак на располагање стави 400 милијарди евра, док се тзв “штедљиве земље” не слажу са бројком која иде преко 375 милијарди евра.

Предлог који је тренутно на столу је предлог председника Европске комисије Шарла Мишела и он износи 450 милијарди евра грантова и 300 милијарди евра у позајмицама.

Највиши званичници ЕУ институција, Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел, али и председница Европске централне банке Кристин Лагард указују на важност постизања споразума о “амбициозном пакету” за опоравак економије који ће адекватно одговорити на оно што у Бриселу виде као највећу кризу од настанка ЕУ.

Оцењује се и да се поред питања новаца међу “штедљивим државама” и немачко-француском коалицијом води борба за политичку превласт када је у питању чији ће предлог бити подржан.

Од велике важности је и питање времена, па се не зна да ли ће ЕУ лидери у циљу постизања консензуса наставити разговоре током ноћи и сутра или ће бити организован нови самит планиран за 27. и 28. јул.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here