Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

У Будимпешти је одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске. Владе обе земље предводили су премијери, Ана Брнабић и Виктор Орбан. Одржано је и више билатералних састанака после којих су потписани и билатерални споразуми. Премијери Мађарске и Србије Виктор Орбан и Ана Брнабић потписали су у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између две земље.

На данашњој пленарној седници званичници двеју земаља разговарали су о билатералним, политичким и економским односима, регионалним питањима, економнском опоравку после пандемије корона вируса, илегалним миграцијама.

Тема овог састанка била је и ситуација у региону, спровођење реформи у склопу процеса европских интеграција, као и годишњи план техничко експертске помоћи Мађарске у процесу приступања Србије Европској унији.

Данас су на дневном реду,били  прво, састанак премијера у четири ока, а потом потписивање споразума о стратешком партнерству између двеју суседних земаља.

Ресорни министри потписали су пратеће меморандуме о сарадњи у областима привреде, пољопривреде, дипломатских односа, полиције – вршење мешовитих граничних патрола, европских интеграција – стручне помоћи за приступне преговоре, као и за развој брзих путничких возова од Београда до Будимпеште.

Споразуме су у име Владе Србије потписали, са колегама из Мађарске, министри спољних послова Никола Селаковић, министарка привреде Анђелка Атанацковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар грађевинарства, саобрачаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између две земље створиће институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничких пројеката у многим областима.

Биће потписан и Меморандум о сарадњи између Министарства за иновације и технологију Мађарске и Министарства привреде Србије.

Меморандумом о разумевању биће омогућена садрадња младих пољоприивредника две земље, а биће потписан и Меморандум о сарадњи у области дипломатских обука између Министарства спољних послова и трговине Мађарске и Министарства спољних послова Србије.

Посета Владе Србије Будимпешти завршиће се током поподнева заједничком конференцијом за новинаре премијера Орбана и премијерке Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here