Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Неколико минута после 18 часова, у време полицијског часа, када је на снагу ступила забрана кретања која ће трајати до суботе у 5 ујутру, лидери дела опозиционих политичких странака окупили су се у знак протеста испред Народне скупштине у Београду. Они су, како тврде, тиме желели да скрену пажњу на незаконит рад Председника Србије, Скупштине и Владе, који су својом вољом незаконито и у супротности са Уставом увели ванредно стање, а такоже да укажу на бесмисао најдужег полицијског часа који је усвојила Влада, а већ наредног дана, примењује потпуно лабаве мере, а све то је како тврде лидери партија у циљу припрема за скоре изборе.

Пре ного што су стигли пред Парламент, Представници Савеза за Србију су покушали да Уставном суду предају захтев за оцену уставности уредбе о увођењу ванредног стања, јер су врата суда  била закључана. Они су захтев оставили на вратима Уставног суда, а послали су га, кажу, и поштом.

Председник опозиционог Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да је у питању протест због ванредног стања и због тога што је, како је навео, “режим Александра Вучића грађане противуставно затворио”, али и због онога што се синоћ дешавало у више градова Србије.

“Синоћ су навијачке групе, функционери Српске напредне странке, упалили искру која може да ситуацију у Србији усмери у погрешном смеру, за који ниједан од ових људи који седе овде није вољан да се деси. Чини се да неко други, са друге стране, ту искру потпаљује”, рекао је Веселиновић.

“Ако је већ донесено ванредно стање, на који начин је донесено? На начин на који није морало да се донесе. Дакле, могла је Скупштина, шта год ми мислили о тој Скупштини. Једно је Скупштина и њен састав, а друго је скупштина као институција, као кључна институција парламентарног система. Ми смо овде да бранимо кључну институцију парламентарног система”, рекао је Зоран Лутовац из Демократске странке.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић је рекао да је стање у држави и пре избијања епидемије било катастрофално, а да је уследио “државни удар” председника Србије, премијерке и председнице Скупштине, кршење Устава и “укидање” Народне скупштине.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас је рекао да је власт подржала неке ригидне и тешке мере. Али Србија је земља која има највише заражених у региону, по броју на милион становника, рекао је и оценио да се најригидније мере нису показале, а да су многе стигле прекасно.

Овде смо да дигнемо глас против тираније, хапшења људи, да неко административну границу са Косовом третира као државну, због оних који су у притвору, и због тога што волимо ову земљу и од ње желимо да направимо боље место за живот, рекао је Ђилас.

Навео је да су давали своје предлоге већ од 6. марта властима, да су 14. марта дали прве предлоге конкретних мера, од којих је, како наводи, јако мало њих прихваћено, а да су 23. марта дали 20 економских мера за период после короне, да су 25. марта тражили да старији од 65 година могу да шетају сат времена, а да су им на то одговорали да ће бити 300.000 мртвих…

Председник ПСГ Сергеј Трифуновић оптужио је власт да је искористила ванредно стање за предизборну кампању и навео да се лично, без имена и презимена нудио да буде волонтер, а да су му рекли да су попуњени капацитети.

“Струка која је купљена од стране овог режима нас је слала у шопинг у Милано, говорила медицинске бесмислице да су жене заштићене хормонима од корона вируса… Министар здравља је говорио две недеље пре него што је уведено ванредно стање да ињекцију против короне наши доктори могу да направе за два дана, свет је остао задивљен том чињеницом“, рекао је Трифуновић.

У току протеста, представицима опозиционих странака пришли су и припадници Комуналне милиције, који су их, без легитимисања, кратко упозорили да је у току полицијски час и на мере које су уведене у борби против вируса.

За време обраћања лидера дела опозиције испред Скупштине, током полицијског часа, на булевар испред скупштинског здања из Пионирског парка дошла је група грађана старијих од 65 година, који у време полицијског часа имају дозволу да изађу у шетњу.

Они су гласно негодовали против протеста опозиције, поготово када је председник ПСГ Сергеј Трифуновић почео да их снима. Трифуновић је потом сишао са степеница на улазу у скупштину да разговара са њима, и уследила је “размена мишљења”. Трифуновић се после тога вратио међу остале из опозиције, на скупштинске степенице.

Представници лидера опозиције су објаснили да су провокације дошле од старијих чланова и симпазитера СНС који су дошли на лице места да изврше задатак своје партије, али како кажу нису успели у својим нaмeрама.

После 20 сати представници опозиције су се удаљили, након што су аплаудирали лекарима, а затим звиждали власти око 15 минута.

Председник Удружења несталих и киднапованих са КиМ Симо Спасић, пре него што је полицијски час почео, поставио је фотографије настрадалих са Косова и Метохије на платоу и степеништу испред Скупштине, како кажу представници опозиције, по задатку СНС, али им то није сметало да изведу све оно што су желели.

Представници опозиционих странака које су учествовале на овом протесту јуче су јавности најавили одржавања овога скупа и своје чланове и симпазитере замолили да не долазе на догађај, јер се одржава у време полицијског часа.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here