Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић поручила је, на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 у Палати Србија, да је у првом таласу епидемије коронавируса у Србији борба у почетку била усмерена на то да се сачувају животи најстарије популације, а да се, према светским упутствима, она сада одвија на плану личне одговорности.

Кисић Тепавчевић је објаснила да је то био рестриктиван модел у почетку са циљем да се сачувају они који су најугроженији, што смо апсолутно успели.

За то време су ојачани капацитети здравственог система када је у питању број болница, привремених болница, лабораторија, број тестова. Када су наступили временски услови за које се мислило да ће смањити трансмисију вируса и епидемиолшких индикатора, не само у нашој земљи већ у региону и целој Европи дошло је до попуштања рестриктивних мера, додала је Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је очигледно да ћемо се доста дуго борити са коронавирусом и зато се прешло на аспект личне одговорности.

Апсолутно свако од нас мора да преузме своју улогу, напоменула је Кисић Тепавчевић и подсетила на то да је пандемија узела маха у целом свету, те да је једини пут да победимо коронавирус да се сви понашамо као да смо заражени.

Према њеним речима, све препоруке које се доносе су у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и индикаторима које имамо.

Последњих дана, како је истакла, бележи се релативна стагнација апсолутног броја оболелих, тзв. “плато”, те да је, ако се такав тренд настави, за очекивати да наредних дана, до краја недеље, имамо силазни ток у броју заражених.

Она је оценила да је то добар параметар, јер када се сваки дан бележи нових пар стотина случајева, уз све који се нису јавили лекару, све је више потенцијалних носилаца инфекција, а уколико се не би примењивале превентине мере тај број би био и вишеструко већи.

У овом моменту одржавање “платоа” јесте повољан прогностички параметар. Не смемо да се опустимо, али то је показатељ да сви заједно добро радимо. Већина поштује мере и ако се ово настави, за очекивати је да наредних дана, можда и до краја недеље имамо силазни ток, рекла је она.

Директор КБЦ “Звездара” Петар Сворцан рекао је да је та здравствена установа комплетно ковид болница, и у њој је смештено 346 пацијената, од којих је 35 на интензивној нези, а њих 18 је интубирано и то су најтежи пацијенти.

Сворцан је указао на то да је 21 запослени у КБЦ позитиван на коронавирус, од којих је троје на болничком лечењу са средње тешком клиничком сликом, док су остали са лакшим симптомима, у кућној изолацији.

Он је истакао да особље КБЦ ради пожртвовано и храбро се бори са коронавирусом.

Доста смо исцрпљени, али се трудимо и дајемо и преко своје снаге да помогнемо пацијентима и да их спасимо, рекао је Сворцан.

Директор КБЦ Звездара је навео и да грађани могу да се прегледају и на Инфективној клиници, у КБЦ Бежанијска коса, КБЦ Земун, у Градском заводу за плућне болести, као и у ковид амбулантима које су отворене.

Сворцан је поручио грађанима да користе те амбуланте, објаснивши да могу да оду на клинички и лабораторијски преглед који подразумева и преглед плућа, а на основу кога се доноси одлука о томе да ли пацијент иде на болничко лечење или у кућну самоизолацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here