Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

За разлику од свих претходних таласа у овом, највећи притисак трпи примарна здравствена заштита, а стручњаци нису оптимисти када је реч о успоравању епидемије. Јавност са великом пажњом ишчекује сутрашњу седницу Кризног штаба и могуће пооштравање мера, због драстичног погоршања епидемијске ситуације.

Још нема великих студија везаних за клиничке слике које даје омикрон, али постоје индиције да он не напада плућа и да се задржава у горњим респираторним органима, што је добра вест. Оно што забрињава стручњаке, јесте могућност истовременог заражавања са делта и омикрон сојем, што је недавно пријављено на Кипру.

Честа имунизација није одржив систем, сматрају европски стручњаци, док су поједине земље, попут Израела и Канаде већ увеле четврту дозу, а у Америци се та идеја разматра.

*****

Епидемиолошка ситуација, могли бисмо рећи, да је алармантна. Ми смо још далеко од пика и тешимо се да ооболели најчешће немају тешку клиничку слику. Такве, иако су позитивни, лекари шаљу кући, са одговарајућом терапијом. И они немају избора. Уколико живе сами, они најчешће морају да излазе да би се снабдевали, па су самим тим у прилици да заразе све оне које срећу. Уколико живе у породици, самим тим заразиће све чланове своје породиве и уколико је породица бројнија, мултипликација је утолико већа. Зачарани круг се континуирано повећава. Тога су сви свесни и лекари и пацијенти, али се сви праве као да то није тачно. Зна се шта је изолација, па и тамо где је под надзором стручњака, вирус успева да пронађе слабости и да зарази и друге.

Када се говори о зараженима број стварно заражених је неупоредиво већи од оних исказаних у односу на број тестираних. То управо говоре наши најистакнутији вирусолози и епидемиолози. Неки су чак и у Кризном штабу. Они то говоре јавно, у ударним медијима. Нико их ни не демантује. То није ни могуће, јер је тачно. Зато се од осталих чланова који су већина и који немају слуха за апеле медицинске струке да њихове иницијативе прихвате. Медицинска струка преноси затеве својих колега, што је у интересу свих.

Тако бисмо барем донекле зауставили рапидно ширење пандемије, које се тешко могу прикрити и чије су последице немерљиве. Само на тај начин можемо ублажити најаву експерата Светске здравствене организације који тврде да је добар део европских земаља већ озбиљно угрожен и да ће у скорој будућности више од половине становништва оболети. Оно што посебно забрињава јесте да се тај талас убрзано прелива на Балканске земље. Такође, светски експерти упозоравају и на могуће последице, посебно дугорочне последице омикрон соја и да није примерено оцењивати ситуацију која није довољно изучена ни у најмоћнијим земљама у којима се у моћним лабораторијама у које се сливају милијарде евра.

Отуда Кризни штаб треба да уважи мишљење својих медицинских стручњака, који свакако прате сазнања мединских експерата из света.      

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here