Mesto za reklamu

 

 

 

13/11/2018

Мемоари великог америчког глумца српског порекла Карла Малдена (1912-2009) „Како сам успео“, у издању Службеног гласника, представљени су 13. новембра у Југословенској кинотеци. О књизи и њеном аутору говорили су директор Кинотеке Југослав Пантелић, уредник „Службеног гласник“ Петар Арбутина, приређивач Александар Влајковић и Малденов пријатељ, продуцент Ден Тана.

Пантелић је овом приликом објавио да ће 20. новембра испред здања Кинотеке бити откривен споменик Карлу Малдену, који је у дугој и плодној каријери освојио и Оскара, за улогу Мича у филму „Трамвај звани жеља“ (1951) Елије Казана.

„Велико нам је задовољство да у Кинотеци представимо дуго очекиване мемоаре овог значајног уметника“, рекао је Пантелић, подсетивши да се у Кинотеци од 2016. године налази и Легат Карла Малдена.

Арбутина је изјавио да је сваком издавачу драго да се укључи у пројекат важан за културу своје земље, посебно истичући Малденову оданост српству.

„Карл Малден се јако добро осећао и у српском и у америчком оделу. У смислу жанра ова књига је биографија, у чијем је писању помогла Малденова ћерка Карла, али је то истовремено роман о једном необичном животу који се показао могућ, роман дат кроз непосредан и искрен исказ. Оно што је важно јесте да је такав живот постојао и да га је један велики светски уметник собом у свакој прилици и сведочио, не заборављајући да је Србин, трудећи се да постане велики уметник. Значи, те две ствари могу да постоје симултано“, рекао је Арбутина.

Александар Влајковић је напоменуо да је саиздавач Асоцијација „Српска веза“, односно главни издавач и додао да му је Карла Малден пренела ауторска права, а он је посао око објављивања поверио тој Асоцијацији која се бави Србима у расејању.

„Упоредио бих ову изузетно значајну књигу са књигом великана Михајла Пупина „Од пашњака до научењака“. Обе носе поруку, нарочито важну за младе генерације – да све почива на мукотрпном раду“, рекао је Влајковић и истакао да Малденови мемоари говоре и о златном добу Холивуда у којем је „наш човек био највећи актер, а био је скроман човек који је великим радом постигао велике резултате, увек био поносан на своје порекло и гајио љубав према српском народу“.

Влајковић је најавио да је у плану споменик Малдену и у завичају његовог оца у Билећи као и у Музеју оскароваца који се гради у Холивуду.

Ден Тана се присетио пријатељства дугог више од 55 година и како га је приликом упознавања, у присуству Едварда Џеја Робинсона и Хемфрија Богарта, давне 1957. Малден на српском језику усред Холивуда питао шта је, а он рекао да је Југословен.

„Био је велики глумац. Снимио је више него ико. Нема глумца кога сам током каснијих година упознао а да ми није рекао: Најбољи глумац с којим сам икада радио био је Карл Малден“, изјавио је Тана. Посебно је истакао колико је Малден био добар човек и упоредио га са анђелом.

Затим су приказани инсерти из шоу програма америчке телевизије у којем је Малден говорио о свом правом имену Младен Секуловић. У оквиру промоције изведена је његова омиљена песма, коју је и сам својим пријатељима певао, „Црвен фесић, нано“ у интерпретацији Николине Ковачевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here