Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Спомен обележје припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са албанским терористима и снагама НАТО у зони одговорности 549. моторизоване бригаде откривено је данас у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“. Меморијал је изграђен на иницијативу удружења грађана Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ и уз подршку Министарства одбране и Војске Србије.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Копнене Војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, епископ нишки господин Арсеније, ветерани 549. моторизоване бригаде и Полиције, чланови породица погинулих, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а и бројни грађани који су тим поводом желели да одају пошту браниоцима Отаџбине.

Спомен обележје су открили ратни командант 549. моторизоване бригаде генерал-мајор у пензији Божидар Делић и власник компаније „Крупник“ Милан Симовић који је финансирао пројектовање и изградњу.

Епископ нишки Арсеније, затим је, уз саслужење војног и локалног свештенства освештао спомен обележје херојима одбране. У свом обраћању епископ Арсеније рекао је да су погинули припадници Војске и Полиције, православне, римокатоличке и исламске вероисповести заједно отишли у смрт бранећи слободу Отаџбине, своје породице и своје пријатеље. Он је цитирао речи апостола Јована Богослова да “нема веће љубави од оне када положимо живот за пријатеље своје”.

Обраћајући се породицама погинулих хероја генерал у пензији Божидар Делић рекао је да је данашње окупљање организовано пре свега да би се указала част породицама палих сабораца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here