Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Присталице белоруске опозиције поново су почеле да се окупљају на Тргу Независности у Минску у близини зграде владе.

Колона људи са бело-црвеним заставама протеже се дуж истоимене авеније уз подршку аутомобила који пролазе поред њих.

На Тргу се већ окупило више хиљада људи. Они скандирају сада већ традиционалне пароле: „Одлази!“. Чују се и повици подршке председничком кандидату Светлани Тихановској.

Припадници полиције, као и свих последњих дана, не ометају демонстранте.

Белоруска опозиција позива Москву и Брисел да посредују у преговорима власти и опозиције

Белоруска опозиција саопштила је да намерава да гради добросуседске односе са Русијом и Европском унијом и истовремено позвала Москву и Брисел да буду гаранти безбедности координационог савета опозиције.

„Последњи политичар у Белорусији биће онај који изгради зид између нас и Русије. Економска и трговинска сарадња са Русијом одговара прагматичним интересима Белорусије, као и сарадња са Европском унијом“, изјавио је новинарима у Минску члан Координационог савета и бивши министар културе Павел Латушко, који је у понедељак смењен са позиције генералног директора Националног академског позоришта „Јанко Купала“.

Опозиција види Белорусију као посредника између Русије и Запада.

„Заинтересовани смо да будемо чврст мост који спаја Русију и Западну Европу“, рекао је он.

Бивши белоруски дипломата је рекао да Координациони савет белоруске опозиције сматра да ЕУ и Русија треба да буду посредници у преговорима у између опозиције и власти Белорусије.

„Овде је неопходна улога наших суседа – Русије и ЕУ. Заинтересовани смо да  ови уважени партнери дају свој савет, пруже посредовање између друштва, које ће у одређеној мери заступати, и власти“, рекао је он на конференцији за новинаре.

Према мишљењу Латушка, то је у интересима и Русије и ЕУ.

Он је истовремено позвао Москву и Брисел да буду гаранти безбедности координационог савета опозиције.

Масовни протести опозиције почели су широм Белорусије 9. августа после председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко. Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су две особе.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here