Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Прва седница Народне скупштине у дванаестом сазиву настављена је  данас, у 10 часова, преласком на другу тачку дневног реда – избор председника Народне скупштине. Седница се одржава у великој сали Дома Народне скупштине у Београду

На чело Скупштине долази Ивица Дачић, од којег ће дужност министра спољних послова данас преузети премијерка Ана Брнабић. Уз премијерске дужности, она ће тај ресор водити до избора новог шефа дипломатије.

Скупштинском седницом председава Смиља Тишма из редова СПС-а, најстарији посланик у Скупштини. На дневном реду седнице, поред избора председника парламента је и именовање потпредседника, генералног секретара и радних тела.

Посланик Ђорђе Милићевић, који је образлагао предлог кандидата за председника Скупштине, рекао је за скупштинском говорницом да је кључна реч пристојност за нормалан дијалог у парламенту.

Рекао је да му је част што говори о кандидату за председника Скупштине.

“Човек који има дугогодишње политичко и парламентарно искуство и није случајно што је дипломирао на Факултету политичких наука са просечном оценом 10. Од почетка каријере обављао је важне функције”, рекао је Милићевић, говорећи о Ивици Дачићу као кандидату за председника Парламента.

Према његовим речима, оснажен је међународни имиџ Србије. “Огромно државничко искуство, комуникативност којим се одликује су гарант да ће и ову дужност успешно обављати у корист Србије”, истакао је, између осталог, Милићевић.

Након Милићевићевог излагања, отворен је претрес, а први је говорио посланик Драган Марковић.

Шаип Камбери из посланичке групе Уједињена долина – СДА Санџака је рекао да су мањине у неповољном положају и да ће његова посланичка група гласати против. Милићевић је одговорио да је његово излагање било лицемерно.

“Није Сулејман Угљанин био у некој другој влади, био је у влади чији сам био председник, тада сте гласали за мене”, одговорио је Ивица Дачић.

Седница Скупштине почела је упозорењем посланика Ениса Имамовића о повреди пословника. Имамовић је негодовао зато што је између две седнице прошло 80 дана, а одговорио му је Ђорђе Милићевић који је подсетио да постоје рокови за формирање владе, а који нису пробијени.

Посланицима су на седници 3. августа потврђени мандати, а избором скупштинског руководства заокружује се процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор Владе Србије коју ће, поред СНС-а, чинити СПС, СПАС и странке мањина.

После конститутивне седнице Парламента на реду су измене закона о влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној седници мандатарка Ана Брнабић посланицима изнети предлог састава свог кабинета.

Гласање о предлозима закона о влади и министарствима очекује се у понедељак, а експозе мандатарке планиран је за среду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here