Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је најпре у обраћању јавности, којем су присуствовали и председница Владе Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали, да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата, са којима је управо завршио састанак. Председник Вучић је пренео и добре вести које се тичу повећања минималца и пензија и оних који се определе за одмор у Србији и који ће добити ваучер од 15 хиљада динара. Пренео је и ставове државе о важним политичим питањима и одговарао на питања новинара.

Када је у питању статус радника „Фијата“ који су остали без посла, председник Вучић је, после састанка са представницима радника, рекао да је ситуација компликована, али да мисли да је договор веома близу.

Пустићемо да они говоре о детаљима, рекао је Вучић и додао да ће власт наставити са Стелантисом да ради да би се добар део обавеза могао испунити у наредних неколико дана.

“За договоре је увек потребно постизање компромиса. Захвалан сам на коректности радника, који су разумели законска ограничења, и мислим да смо учинили много, направили велики помак. Очекујем да са успехом завршимо те разговоре”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће део радника Фијата већ у среду добити отпремнине и да ће се уверити да ли је тако као што је рекао. Реч је о радницима који не желе да раде у Фијатовим фабрикама у иностранству.

Председник Србије  је потом најавио да ће укупно повећање пензија, закључно са 1. јануаром наредне године, износити чак 19,1 одсто.

Вучић је, такође, рекао и да очекује значајно увећање минималне зараде, коју ће пратити двоцифрен раст плата у јавном сектору, подсетивши на то да 15. августа почињу разговори послодаваца и синдиката, око цене минималне зараде.

Гледаћемо да највећи део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде, истакао је Вучић.

Председник је такође навео и да је флеш процена међугодишњe инфлацијe између 9 и 9,2 одсто, најавивши нову подршку за око 200.000 грађана, који буду испунили услове, у виду ваучера у вредности од 15.000 динара, за одмор у Србији.

То је ексклузивна вест на којој смо радили дуго и много ћемо новца у то уложити, рекао је Вучић и објаснио да ће ваучере моћи да добију пензионери – сви који су остварили право на пензију у Србији и иностранству, незапослени, ђаци, студенти, незапослени пријављени на биро Националне службе за запошљавање.

Такође, ваучере ће моћи да добију и  корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде, права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то остварују по закону о социјалној заштити и у складу са законом о ПИО, као и сви радници чија плата не прелази 70.000 динара.

Како је најавио, ваучере ће моћи да добију и ратни и цивилни војни инвалиди рата са примањима која не прелазе износ од 60.000 динара месечно, затим они који имају право на накнаду за породичну инвалиднину по палом борцу, као и носиоци пољопривредног газдинства које је уписано у регистар газдинстава.

Вучић је рекао да ће најкасније у понедељак ујутру бити објављено када ће кренути пријаве за ваучере и позвао грађане да пожуре и да летују у Србији.

Ана Брнабић је уз добре вести навела и да смо за иницијативу “Моја прва плата”, која је покренута за време пандемије, јуче у Бриселу добили награду и прво место за најбољу иницијативу у 2021. години.

Тај програм је обезбедио да преко 17.000 младих у Србији добије прилику да стекне своје прво радно искуство, додала је премијерка, указавши на то да све већу улогу у расту економије Србије игра сектор услуга.

Извоз у прва четири месеца ове године наших ИТ услуга је достигао 740 милиона евра колико је износио извоз ИТ услуга за целу 2016. годину, навела је премијерка и додала да смо практично повећали три пута наш извоз за шест година.

Верујемо да ћемо достићи онај циљ који смо зацртали за ову 2022. годину, да само извоз наше памети преко ИТ услуга буде преко 2,5 милијарде евра, рекла је Брнабић.

Председник Вучић је поручио да Србија наставља европски пут, иако много тога треба урадити до децембра, додавши да је Европа у рату са Русијом и да Балкан суштински није био тема у четвртак у Бриселу.

Тамо није било лако слушати бројне шефове држава да је потребно усаглашавање Србије са рестриктивним мерама према Русији. То је наш посао и не треба да одемо у другу крајност и помислимо да можемо да пронађемо замену за то тржиште, боље партнере од оних у ЕУ или други политички пут, рекао је он.

Вучић је напоменуо да у страним компанијама директно ради 300.000 људи, индиректно пола милиона, а највећи део компанија је из Еврпске уније.

Председник је рекао да су ризици за предстојећу јесен и зиму снабдевање струјом, гасом, нафтом и дериватима.

Данас гледамо да купимо струју коју можемо да трошимо за Светог Николу или Нову годину и те цене су високе. Када је реч о гасу, уговор са Гаспромом покрива 62 одсто потреба. За 38 одсто закупили смо складишта у Мађарској преко ОТП банке. У наредна два месеца обезбедићемо 147 милиона кубних гаса и напунићемо Банатски двор са 250 милиона кубних, како бисмо до 1. септембра имали резерви око 400 милиона кубних, истакао је Вучић.

Према његовим речима, циљ је да дођемо до 700 милиона кубних, јер је дневна потрошња од 10 до 15 милиона, а са 11 милиона дневно можемо да преживимо два месеца са гасом, предвидео је он.

Никада такве резерве нисмо имали, а за све се старамо данас да урадимо. То су добре вести, али је то све кошта, указао је председник и навео да је све плаћено.

Највећи проблем је са нафтом, мада Србија данас има најниже цене деривата на пумпама, истакао је.

Вучић је навео да две компаније не увозе дизел и бензин и да све се свело на НИС, при чему рафинерија у Панчеву ради са 100 посто капацитета.

“Имамо стратески проблем јер замену за руску нафту морамо да пронађемо, траже се решења”, рекао је Вучић, наводећи да смо у великом проблему јер нафта може само преко јадранског нафтовода и да зато мора да се реши питање НИС-а.

Хране има довољно, сачуваћемо 75 одсто новог рода

Хране имамо и имаћемо довољно, рекао је Вучић и нагласио да Србија има више него довољно шећера, уља и брашна, те да ће од нове жетве ове године бити остављено 75 одсто рода.

Вучић је рекао је да је било потребно да се стабилизује тржиште шећера, а да га сада има свугде и у великим количинама.

”Али шта се деси када се направи тензија и када се држави направи штета. На крају ћемо да бацимо пола тог шећера из куће, јер су људи куповали по 20, 30 и 40 кг, а не могу то да потроше за три године”, рекао је Вучић.

Додао је да се увек лакше верује негативним гласинама него нормалном позитивном обавештавану.

”Ми не лажемо, као кад су ме питали радници Фијата шта су нам гаранције, па – то што сам вам рекао, а видећете за пет дана јесам ли вас лагао или нисам. Кад кажем да имамо шећера значи да га имамо, јер знамо у килограм колико имамо шећера”, рекао је Вучић.

Нагласио је да и уља и брашна имамо више него довољно и апеловао на грађане да не купују превише да се не поквари.

Како је рекао, од нове жетве биће остављено 75 одсто рода уместо 50 одсто, јер се каже рачуна да ће између пет и седам одсто купити из окружења.

”’Када дођу са територије БиХ у Мали Зворник,Бајину Башту до Прибоја, или из Црне Горе у Пријепоље, или у Врање из Северне Македоније… Рачунамо и на много већу нашу потрошњу, али грађани не треба да брину”, рекао је Вучић.

Додао је да проблем када на тржишту скачу цене нафте или електричне енергије, што код нас још није случај, али гледаћемо да ако дође до повећања, то буде минимално повећање цене електричне енергије или гаса.

”То су ствари које утичу на повећање цене хране, а не то да нема хране. Хране имамо и имаћемо довољно”, поручио је Вучић.

Додао је да је проблем око извоза жита из Украјине у томе ко ће да прати бродове са житом, да ли ће да их прате чамци Русије на делу територије који контролишу од Змијског острва и надаље или ће да их прате украјински чамци.

”Пошто је тамо рат свако хоће да заштити своју позицију, нико неће да пусти непријатељске чамце да им зађу иза леђа и зато је тај проблем нерешив”, казао је Вучић.

Додао је да се зато воде борбе око Змијског острва и ко ће да контролише припадајуће море.

Зато је проблем у целом свету, и зато цео сабсахарски део нема жита и кукуруза, а када глад крене у Европи и додатно из Авганистана,онда ћемо да имамо додатне проблеме. Али, наше је да их решавамо”, подвукао је Вучић.

Ситуација све компликованија, боримо се за решења

Како одмиче рат у Украјини, економска и политичка ситуација у Европи и свету све је компликованија, указао је Вучић и навео да се Србија труди, да на дневном нивоу, кроз разговоре са партнерима из региона и Европе, нађе сва могућа решења за предстојећу критичну јесен и зиму.

“Како рат у Украјини добија на замаху, тако је ситуација, и политичка и економска, у свету све компликованија, посебно имајући у виду да су руске снаге у налету и да је замах њихове офанзиве све снажнији. Показује се да нису били у праву сви који су говори да ће бити другачији резултат ратних збивања”, указао је Вучић у обраћају јавности.

То, упозорио је, доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији, наводећи да је ситуација неупоредиво озбиљнија од оне коју видимо и можемо да сагледамо.

“Трудимо се да на дневном нивоу, у разговорима са свима у окружењу, са представницима Европе, нађемо што је могуће више решења за јесен и зиму, јер ће нама бити критични и трећи и четврти квартал”, рекао је Вучић.

Толико је, каже, криза са енергентима, храном и ценама, велика на европском и светском нивоу, да није једноставно из тога изаћи.

“Не браним грађанима да иду на море”
Председник је рекао да се његова изјава, везано за одлазак на море односила на стране лидере, а не на наше грађане, како су по његовим речима изјаву “изврнули” неки медији.

Како је рекао одговарајући на питање новинара причао је о страним лидерима који иду на море.

“Ја сам рекао да гледам како неки у окружењу од страних лидера и њихових руководстава размишљају како да иду на море, а видећемо шта ће да раде на зиму. То се није односило на грађане”, истакао је он.

Вучић је нагласио да ће да моли грађане да остану што више у Србији, јер воли Србију, и да неће да их позива да иду на море.

Казао је да зна да ће много на море, што је разумљиво.

“Моја изјава односила се на стране лидере и руководства, од којих сам чуо како ће да се брчкају у Шпанији, а када питам јесте ли решили проблем са струјом и гасом, нису, али иду на море”, додао је он.

Србија по стопи јавног дуга боља од већине у Европи

Вучић је изјавио да је ниво укупног јавног дуга Србије бољи него готово свима у Европи и да само две или три земље имају нижу стопу јавног дуга.

Вучић је казао да се Србија добро држи и негирао је писања појединим медија да се држава због изградње путева задужила према Кинезима.

”Прво, паре нису обележене, а наш ниво укупног јавног дуга бољи него свима у Европи. Мислим да имају Румунија и Бугарска нижу стоп у, не знам ко је трећи”, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Навео је да су у региону сви имали бољу стопу јавног дуга, а да су сада, каже, сви у много тежој ситуацији од Србије.

”И Словенци и Хрвати, о Црној Гори да не говорим, Северној Македонији, БиХ није у систему Еуростата, али ми знамо да су у много тежој ситуацији”, рекао је Вучић.

Додао је да су у тежој ситуацији од Србије и Албанија, Мађарска и Грчка која има 230 одсто стопу јавног дуга, а да је Србија на 52 одсто.

”Немачка је по том питану у тежој ситуацији од нас. Људи треба да знају да имамо стабилне јавне финансије и да ће нам зато финансије бити проблем и ти фискални ризици постоје, али без обзира на то израчунали смо да ћемо имати новца за све о чему смо говорили”, казао је Вучић.

Навео је да постоје различите врсте опасности када је реч о предстојећој зими, али да ће се заједнички гледати како да их Србија превазиђемо.

Додао је да се планира куповина угља и да је незадовољан уговорима које је видео.

”Чудно је да просечно набављате угаљ по 75 евра по тони, а да вас превоз просечно кошта 235 евра по тони. То није нормално. Ми све то можемо да издржимо захваљујући великим инвестицијама и зато што држава добро стоји, али дајте камионима да превозимо из Каменграда, Санског моста и Посушја, коштаће нас јефтиније”, рекао је Вучић.

Додао је да се преговара са Кинезима о куповини више од милион тона угља и да онда знамо да смо, како каже, највећи проблем са струјом решили.

”То не значи да неће бити проблема, али да смо највећи проблем решили”, рекао је Вучић.

Србија нема боље партнере од ЕУ, нити има други политички пут

Председник је констатовао како у Србији постоји велика хистерија против ЕУ, али да Србија остаје на европском путу и да нема важнијег партнера од ЕУ.

“Лепо је да уз пиво гледамо телевизију и да можемо да опсујемо, али не заборавите да ми новац који имамо захваљујући огромном броју инвестиција које смо највећим делом добили из ЕУ, и имамо захваљујући подршци из ЕУ”, рекао је Вучић током обраћања јавности.

Нагласио је да му није била лака позиција у Бриселу, јер је 16 шефова држава или влада директно или индиректно говорило о неопходности усклађивања рестриктивних мера према Руској Федерацији.

“Ко год мисли да је то лако, није, али то је наш посао и не желим да одем у другу крајност и да помислимо како ми можемо да пронађено замене за тржишта на другој страни и да можемо да имамо боље партнере од ЕУ или да можемо да имамо неки други политички пут. Ово говорим иако знам да готово нико у Србији ово готиви, нико не воли да чује”, рекао је Вучић.

Додао је да у политици мора да постоји рационалан приступ и бар понекад прагматичан који води рачуна о интересима Србије и њених грађана.

“Код нас директно у страним компанијама ради 300. 000 људи, индиректно 500. 000, а бар две трећине тих компанија су из ЕУ. Ако не разумете колико нам је важна ЕУ, ја то да променим не могу. Као што ни они не желе да чују колико је нама важно да ми сами доносимо суд о томе да ли ћемо, када и како да се понашамо, уводимо или не уводимо санкције и тражимо поштовање за нас”, навео је Вучић.

Додао је да су Србији такође важни и Кинези и Руси, јер су нам Кинези много помогли уласком у Бор и смедеревску железару када је 5. 000 људи остављено без хлеба.

Нагласио је да Србија наставља свој европски пут и да много тога мора да буде урађено до децембра, пре свега у области владавине права.

“Ми морамо да сачувамо структуру наше привреде”, рекао је он и додао да је она постала много снажнија.

“Верујем да можемо да постигнемо раст БДП-а од најмање четири одсто до краја године, иако ће прогнозе бити на 3,2 до 3,5 одсто. Ја се надам да можемо да држимо преко четири одсто јер би то значило да све ово око плата и пензија, уколико не буде великих фискалних искакања, у потпуности издржимо и да људи буду веома задовољни”, закључио је Вучић.

У Бриселу вест била Украјина, Западни Балкан није био суштинска тема

Вест са Самита Европске уније пре два дана била је Украјина, док Западни Балкан није био суштинска тема, а порука ЕУ је била да су одабрали страну у сукобу Украјине и Русије, каже председник Србије, и додаје да је за Србију било важно да се чуо наш глас, и да су нас представници ЕУ саслушали.

На питање новинара какву поруку шаље ЕУ, будући да су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата, док Северна Македонија и Албанија нису добили датум отпочињања преговора, а Србија није отворила нови кластер, Вучић је подсетио да је наша земља у отворила један кластер у децембру, када је била једина која је нешто добила, те да не би било фер, а није било ни за очекивати, да сада нешто добијемо, јер су неки други, попут Скопља и Тиране, заслужили да добију датум.

“Северна Македонија 17 година има статус кандидата, а није добила датум за преговоре, Албанија осам година има статус кандидата, а није добила датум. Будимо фер, ми смо далеко одмакли, у односу са њих, али је наше да покажемо солидарност, са оним што је фер и то смо и урадили”, рекао је Вучић.

Додао је да се нада да Србија у децембру може да отвори нови кластер, те да у тим оквирима треба посматрати иницијативу француског председника, о европској политичкој заједници, за коју ће се тек видети да ли ће добити већину у Савету.

“Имао сам прилику да свима у ЕУ, Мишелу, Фон дер Лајен, Борељу, свима, говорим 15 минута о позицији Србије, и слушали су ме. Мислим да смо добро говорили и хвала им на томе. Имали смо прилику да нас чују, а идеја је да чим отворимо кластере можемо да учествујемо у значајном износу новца кроз фондове, као и у изградњи политика у појединим областима”, рекао је Вучић.

Што се порука ЕУ тиче, каже да њега лично брину друге ствари, али о томе не жели да говори, јер није неко чији је посао да се бави светском политиком:

“Имамо много њих који све знају и добро разумеју. Питајте Србе како би решили проблем у Украјини, сви све знају. Ја нисам од тих и не нудим се да те проблеме решавам”.

Вучић је навео да је за Србију било важно да нас чују, је имамо много тога што морамо да урадимо.

Додао је да су из ЕУ у критици бирали речи, и начин да покажу поштовање према Србији, иако, каже, и сам зна колики је бес многих од њих из Уније према нама.

“Јер, један део ЕУ, они су у рату против Русије, директном. Како да о Србији мисли неко ко пошаље хаубице, тенкове, авионе Украјини и замислите како да се та земља понаша према нама. Друга је ствар што не желе да чују нашу аргументацију из 1999. године и што причамо о територијалном интегритету, јер је то за њих завршена прича. Али, за нас није. Зато је наша позиција ужасно тешка и неће бити лакша”, рекао је Вучић.

Пренео је да је и у Бриселу, иако нас неки са Западног Балкана нису директно поменули, рекао да је сит игара које је играла и ЕУ и неки из региона, увек гледајући како да оцрнимо једни друге, како би они могли да се играју с нама као са луткама на конопцу.

“Зато је Отворени Балкан важан, зато смо тако страсно подржали наше пријатеље који су имали велика очекивања која нису остварена”, рекао је Вучић.

Указао је да је Европа за себе направила велику ствар.

“Они су у рату против Русије, и послали су поруку – хоћемо да примимо Украјину и Молдавију, да знате да смо изабрали страну у сукобу. А, Балкан није ни био суштинска тема, да се не лажемо. Велика вест из Брисела тог дана је била Украјина”, рекао је Вучић.

Додао је да је на Самиту имао једно питање, “као ђавољи адвокат”, које не жели да понови јавно, али на које никако није добио одговор од званичника ЕУ.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија Вашингтон посту, да он не може да призна Србију, док Србија не призна тзв. Косово, и да је спреман да се питање међусобног признања уврсти у дијалог Београда и Приштине, Вучић је поручио да Србија има јасан преговарачки оквир са ЕУ, који не може да се мења.

“Не може Курти да пожели да мења оквир, па да се то постави као услов. Чуј, он ће да призна Србију” Да није смешно било би тужно, овако човек може само да се насмеје”, рекао је Вучић и иронично додао да је Србији “страшно потребно Куртијево признање”.

Констатовао је и да у ЕУ кажу да им не треба “још један Кипар у Унији”, и да Београд зато мора да реши питања са Приштином, али да се сада, са Украјином, види да могу да добију и више од једног Кипра.

“То говори да је политика увек била доминантна и пресудна. Виктор Орбан је изнео податак да су Србија и Црна Гора, економским много спремније за ЕУ, него што су биле неке земље када су ушле у ЕУ 2004. године… Значи, политика одлучује”, рекао је Вучић.

О Хркаловићевој и Стефановићу: Верујем у снагу државних институција

Вучић је истакао да није истина да су стране безбедносне службе решиле случај организоване групе Беливук, већ да су читав случај решиле српске власти.

Вучић је, на новинарско питање коме верује, пошто се протеклих дана у медијима надмећу Дијана Хркаловић и министар Небојша Стефановић у оптужбама ко је већи криминалац, као и зашто стране службе решавају криминалне случајеве у нашој земљи, као што је и случај Јовањице, Беливука, казао да је банда Беливук ухапшена директно уз најтежи могући рад наших служби и наше полиције.

“Нисмо имали ниједан скинути Скај телефон. Довољно доказа смо сами нашли. А не заборавите какав је то ризик захтевало од момака који знају да неки доставља информације из система, а они морају да закаче бубице на кола”, рекао је он.

Вучић је нагласио да је посао наших служби да сарађују са свим европским и светским.

“Ми у потпуности сарађујемо с њима за разлику од неких у региону. Ми људе, за које нам доставе доказе, хапсимо”, поручио је он.

Што се тиче прислушкивања каже да верује у рад наших институција.

Казао је да је њему било важно да зна шта се дешавало, а могао је да се увери да се не ради само о причи.

“То је за мене ужасна ствар, не желим више тим стварима, које су угрожавале у том тренутку безбедност, да се бавим. Надлежне институције да се баве тиме. Што се мене тиче тај случај је завршен, и сада је на тужилаштву и судовима”, истакао је он.

Што се Јовањице тиче Вучић је упитао када се то његов брат чуо са лицем из Јовањице, и додао да је судски доказано да никада није – рекао је између осталог Александар Вучић, председник Србије, одговарајући на питања новинара.

„Српска стварност“ / РТС и Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here