Mesto za reklamu
  1. 0 01. 2021.

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је да се очекује да данас у Србију стигне још 19.500 доза вакцина прозвођача “Фајзер-Бионтек”, додавши да је у плану да се у овој недељи вакцинише око 11.000 здравствених радника и корисника геронтолошких центара.

Ђерлек, који је и председник Националног координационог тима за имунизацију, је за агенцију Танјуг рекао да је данас одржан састанак чланова тог тела са министром здравља Златибором Лончаром и да је направљен детаљан план имунизације за ову недељу.

Убудуће ће се детаљни план правити на недељном или десетодневном нивоу, при чему ће се ове недеље вакцинација обављати сваким даном, осим на Божић, укључујући и викенд, објаснио је Ђерлек.

Планирамо да вакцинишемо око 11. 000 људи до краја недеље, с тим што ћемо пола вакцина определити за здравствене раднике, а пола за геронтолошке центре и установе социјалне заштите, истакао је он и најавио да већ сутра почење имунизација здравствених радника, почев од јединица интензивне неге, пријемно тријажних центара, ковид болница.

Према његовим речима, током ове недеље биће утрошено и 2.400 доза руске вакцине “Спутњик В”, при чему ће, највероватније, један део те вакцине већ сутра бити стављен у употребу.

У првој фази у плану је да се вакцинише око 720.000 људи. Осим здравствених радника ту су и корисници геронтолошких центара и установа социјане заштите, затим старији од 75 година, грађани од 64 до 74 године који имају удружене болести, појаснио је он.

Ђерлек је пренео да је интересовање много веће него што се очекивало, оценивши да је то добар знак, да су људи у Србији схватили да се без вакцине не може савладати пошаст каква је COVID 19.

Министар здравља Златибор Лончар одржао је састанак са члановима Националног координационог тима за имунизацију против коронавируса, на којем је анализиран детаљан план вакцинације, према приоритетима, за ову недељу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here