Mesto za reklamu
  1. 01, 2019.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мећавнику.

ПРАЗНИК КУЛТУРЕ КОД КУСТУРИЦЕ

Фестивал, чији је оснивач и умјетнички директор прослављени режисер Емир Кустурица, традиционално ће окупити младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма.

Кустендорф ће свечано бити отворен 13. јануара у 19.00 часова у биоскопу Проклета авлија, након чега ће бити приказан филм „Невидљиви живот“ аутора Карима Ајнуза.

У поноћ за дочек православне Нове године наступиће руска група Хетерс.

Другог дана фестивала, 14. јануара, биће приказан филм „Људски капитал“ аутора Паола Вирција и филм „Живјети за пјевање“ аутора Џони Ма, док ће у поноћ наступити Џамбо Агушеви оркестар из Сјеверне Македоније.

У сриједу, 15. јануара, биће приказани филмови „Сан“ Пурише Ђорђевића, „Сви смо ми морнари“ аутора Мигела Анхела Муле и „Умријећеш са двадесет“ Амжада Абу Алале, а у поноћ ће наступити Дејан Петровић биг бенд.

Филм „Јутро“ Пурише Ђорђевића биће представљен четвртог дана фестивала, 16. јануара, након чега ће бити приказани „А.С./25/“ аутора Милене Грујић и „Синоними“ Надава Лапида.

Последњег фестивалског дана биће приказан филм „Ивана Грозна“ аутора Иване Младеновић и филм „Посед“ Тијага Гведеса.

Церемонија затварања фестивала и додела награда биће одржана 18. јануара у 22.00 часа.

Ретроспектива великана ове године биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу, као и италијанском редитељу Паолу Вирцију.

У категорији Нови аутори биће представљена три нова филмска умјетника, међу којима и Милена Грујић из Србије са филмом „А.С./25/“ и Мигела Анхела Моулете из Перуа са филмом „Сви смо ми морнари“, „Од сутра почињем да“ Ивана Марковића и Вуа Линфенга.

У Савременим тенденцијама биће приказани филмови „Невидљив живот“ редитеља Карима Ајнуза, филм „Синоними“ редитеља Надала Лапида, филм „Језеро дивљих гусака“ редитеља Дијао Јинана.

У тој категорији биће приказани и филмови у режији Мехдија Барсаоуија, филм „Живјети и пјевати“ редитеља Џони Ма, као и филм „Умријећеш у двадесетој“ Амжада Абу Алала.

Редитељи филмова биће и гости фестивала, а биће одржане и мајсторске радионице.

У оквиру пратећег програма, биће приказан филм редитеља Иване Младеновић „Ивана Грозна“, а током трајања фестивала у Андрићграду биће представљен избор радова из Куће легата под називом „Модерна“.

Током фестивала, а након пројекција и радионица, наступиће руска група Хетерс, састав из Сјеверне Македоније Џамбо Агушеви оркестар, француско-румунско-пољски састав Клик хир, као и Дејан Петровић биг бенд и Лав хантерс из Србије.

Овогодишњи 13. Кустендорф, према најави Емира Кустурице, биће посвећен редитељима.

Према његовим речима, идеја је да ово буде фестивал редитеља и да се концентрише на ауторе који пролазе тежи период у развоју филмске умјетности.

У такмичарском програму биће приказан 21 филм домаћих и страних аутора.

За фестивалске награде – Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Бјелорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

Међународни жири фестивала чиниће италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Тринаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here