Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Коначна одлука Уставног суда у вези са избором нове владе на челу са Демократским савезом Косова у Приштини се очекује у атмосфери велике неизвесности и као догађај од изузетне важности за будуће политичке процесе на Косову.

Каки пише Газета Експрес, у току је унутрашња битка која ће одредити многа дешавања у годинама које следе, притисак је велики, а Покрет Самоопредељење снажно инсистира да се иде на изборе и сматра да ће освојити 51 одсто подршке.

Да ли ћемо имати владу коју предводи Авдулах Хоти из ДСК-а или ћемо изаћи на биралишта, пише Репортер, и истиче да ће то утврдити Уставни суд, који се суочава са огромним притиском после уредбе председника Косова Хашима Тачија да за мандатара прогласи Хотија, након што се Самоопредељење није изјаснило у вези са својим кандидатом.

До петка 29. маја, када је крајњи је рок да Уставни суд одлучи о овом случају трајаће велика неизвесност. Медији и уставни експерти износе различите ставове, више у зависности која политичка опција им је ближа, него што се држе објективне слике и чињеница.

“Уставни суд са забринутошћу прати јавни дискурс који воде последњих дана актуелни председник и премијер, као и други носиоци институционалних и политичких функција, који се међусобно оптужују за вршење притиска на Уставни суд покушавају да утичу или прејудицирају одлуку. Уставни суд најоштрије осуђује ово мешање у његову институционалну независност, као и напоре политичких и институционалних актера да укључе Уставни суд у свакодневне политичке расправе. Уставни суд такође најоштрије осуђује гласине о појединим судијама, као особама које у овом случају имају појединачна овлаштења или одговорности за доношење одлука “, истакао је Суд у реакцији, пише Репортери.

Истовремено, неки активисти Самоопредељења и припадници цивилног друштва упозоравају да ће организовати протесте на улицама, па су поставили и црвене тачке на приштинском тргу, за случај да не буду задовољни одлуком суда. Странка Аљбина Куртија рекла је да они нису организатори, али да подржавају ову идеју и не могу зауставити протесте.

Како подсећа Газета Експрес, Курти је у сусрет одлуке Уставног суда објавио и да је добио претеће писмо које је потписала ‘Албанска добровољачка гарда’. Његов политички ривал Хашим Тачи је ово назвао измишљотином Куртија, а према њему, писмо је направљено у канцеларијама Самоопредељења.

Курти је упозорио да има резерве према ономе како ће одлучити судије Уставног суда.

“Поштоваћемо пресуду Уставног суда, ако она буде интерпретација Устава”, нагласио је Курти, наговештавајући могућност да не призна одлуку ако не буде по његовој вољи.

Истовремено из ДСК наводе да су спремни да са коалиционим партнерима из АБК и НИСМА одмах преузму власт.

“Следеће недеље ће Косово имати нову владу. Спремни смо, чим одлука Уставног суда изађе, послаћу захтев за седницу”, рекао је пре три дана шеф парламентарне групе ДСК, Арбен Гаши.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here