Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У манастиру Свети Архангели код Призрена, у организацији Дома културе „Грачаница“ и Савеза аматера Косова и Метохије, данас је одржана Дечија смотра фолклора под називом „У сусрет Видовдану“.

Смотру фолклора која се одржава по деветнаести пут отворио је домаћин, игуман манастира Светих Архангела отац Михаило.

На овогодишњој смотри фолклора учествовало је 14 културноуметничких друштава са Косова и Метохије, а организатори су Савез аматера КиМ и Дом културе Грачаница. Играле су се игре из Метохије, Сиринићке Жупе, Врања, Ниша, Шумадије…

Програм је почео заједничким колом које су одиграли већина учесника културно-уметничких друштава унутар зидина цркве. Смотра је настављена Играма из Шумадије које су одиграли чланови КУД Симонида из Ранилуга.

Председник Савеза аматера КиМ Ђорђе Лакушић рекао је за РТВ Ким да је осим што играју, ово је прилика да се деца упознају и стекну нова пријатељства.

На крају манифестације најбољим играчима су додељени пехари.

У манастиру Светих Архангела данас је осим смотре одржана и ликовна колонија на којој је учествовало двадесетак дечака и девојчица из различитих крајева Косова.

Тема колиније је Призрен и манастир, односно мотиви који су на њих оставили највећи утисак.

Овим догађајем симболично су у Призрену почеле Видовданске свечаности, које организује Дом културе Грачаница, а велики број деце има јединствену прилику да, први пут, борави у овом значајном манастиру из средњег века.

Покровитељи манифестације су Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије и Министарство културе и информисања Републике Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here