Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Широм света забележено је више од 1.947.000 случајева Ковида-19. Преминуло је  више од 121.000 људи, а опоравило се више од 446.000, преноси сајт Ворлдометерс.

Највише оболелих има САД, преко 570.000. Број умрлих у САД од корона вируса премашио 25.000

Број нових случајева ЦОВИД-19 се смањује у неким деловима Европе, укључујући Италију и Шпанију, али епидемија се и даље шири у Британији и Турској, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

„Око 90 одсто свих случајева корона вируса је у Европи и САД и ми смо сигурни да ово још није врхунац”, рекла је портпаролка ВХО др Маргарет Харис на брифингу у Женеви, преноси Ројтерс.

Поједине европске земље од данас попуштају мере уведене у борби против пандемије. Аустријска влада је данас објавила да је успешно окончана прва фаза борбе против епидемије ковида, те да сада почиње “још тежа” – задржавање ниског броја нових инфекција, уз скромни и постепени повратак нормалности.

Половина смртних случајева у Европи у домовима:

Око половине смртних случајева у Европи од корона вируса регистровано је у домовима за старе и немоћне, али многи од њих нису укључени у званичне податке или уопште нису заведени као случајеви повезани с тренутном пандемијом, саопштили су данас стручњаци, преноси Танјуг писање Хине.

Стручњаци из удружења Long Term Care Policy Network (ЛТЦПН), при Лондонској школи економије (ЛСЕ), процењују да се удео корисника старачких домова повезаних са смрћу од корона вируса у пет европских земаља креће од 42 одсто у Белгији до 57 одсто у Шпанији.

Уз те две земље, ЛТЦПН је истражио званичне податке и новинске извештаје у Италији, Француској и Ирској.

Њихов закључак је, наводи се, да врло мало земаља системски тестира особље и штићенике старачких домова, што отежава одређивање процена о броју заражених и умрлих, па је једини начин упоредити стопу смртности за време пандемије са стопом смртности у истом периоду претходних година.

Корона вирус у појединим земљама:

У Италији је у протекла 24 сата од последица корона вируса преминуло 602 људи, чиме је број жртава порастао на 21.067, саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Најновије бројке показују да у Италији, други дан за редом расте број жртава, пошто је у понедељак забележено 566 преминулих.

С друге стране, у протекла 24 сата потврђена су 2.972 случајева, док је дан раније тај број износио 3.153. То је најмањи дневни пораст броја заражених од 13. марта.

Од почетка пандемије вируса корона, у Шведској је умрло 1.033 особе.  У држави која има 10,3 милиона становника, заражено је 11.445 људи. Данас је од инфекције умрло 114 особа, а забележено је 497 нових случајева. Научници кажу да је време да се упали аларм и прибегне строжим мерама.

Шведска је усвојила блаже мере борбе против ширења вируса од већине других европских земаља. Није затворила ресторане и барове, основне школе и вртиће. Само је забранила јавна окупљања са више од 50 људи.

Грађевински сектор широм Шпаније и друге индустрије у регионима Каталонији и Баскији данас су поново почеле да раде, пошто је влада ублажила неке од најтежих мера против корона вируса на свету, будући да се темпо нових инфекција успорио.

Међутим, са више од 500 смртних случајева, неки радници придружили су се председнику каталонске регионалне владе питајући се јесу ли ограничења пребрзо укинута, преноси Ројтерс.

Други смaтрају да је поновно покретање послова дошло на време, јер им је понестајало хране.

Шпанија је једна од земаља коју је најтеже погодила пандемија, са више од 170.000 документованих случајева и више од 18.000 смрти.

Забрани изласка из куће за све осим најважнијих активности приписано је успоравање спиралне стопе смртности која је свој врхунац достигла почетком априла, али владини подаци су показали да је то земљу коштало 900.000 радних места у само две недеље, пренео је Танјуг.

Више од 65.000 заражених у Турској, 1.403 особе умрле

У Француској више од 15.000 људи преминуло од корона вируса

У Великој Британији још 778 жртава короне, укупно 12.107 особа.

Канцеларија за националну статистику Велике Британије (ONS) саопштила је да је 6.235 људи у Енглеској и Велсу преминуло до 3. априла од, како је писало на њиховим умрлицама, ковида-19.

Како преноси Ројтерс, према подацима за Енглеску, то је 15 одсто више него што показују подаци Националне здравствене службе, јер се заснивају на умрлицама на којима пише да је смрт наступила од ковида-19, на случајевима за које се сумња да су преминули од те болести, као и на смртним случајевима у општинама, рекао је статистичар те службе Ник Страјп.

За разлику од података које је саопштила Влада, који приказују само смртне случајеве у болницама, ови подаци укључују и преминуле у општинама, односно, на пример, у домовима за старе.

Кина је одобрила тестирање две експерименталне вакцине, на људима који су у раној фази болести. У кинеском пограничном граду са Русијом Суифенхе направљена је нова болница за инфициране вирусом корона, пише „Дејли мејл“.

Црна Гора добила је привремене “корона болнице” у Подгорици, Голубовцима, Бару и Беранама, одлучила је црногорска влада на основу сагласности већине њених чланова.

Одлучено је да се објекти “Бемаx арена“ и Велика дворана СЦ “Морача“ у Подгорици, Спортска сала ЈУ “Средња мешовита школа Голубовци“, Спортска дворана “Тополица“ у Бару и Хала спортова у Беранама одреде за привремене болнице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here