Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Док многе европске земље продужавају меру забране кретања, посебно уочи ускршњих празника, поједине земље попут Аустрије и Швајцарске, праве планове за постепено ублажавање мера уведених због пандемије коронавируса. Влада Јапана, која је дуго оклевала, одлучила је да прогласи ванредно стање у земљи.

У Њујорку је забележен најсмртоноснији дан од почетка пандемије коронавируса, јер је регистрован 731 нови смртни случај и укупан број преминулих попео на 5.489. Гувернер државе Њујорк Ендрју Kуомо рекао је да коронавирус убија здравствено рањиве људе. “Ми не можемо то да зауставимо”, истакао је Kуомо и додао да верује да је до сада спашен свако ко је могао бити спашен.

Француска је имала најгори дан од почетка пандемије: умрло је 1.417 људи у последња 24 сата. Ова земља има највише умрлих после САД, Кине и Италије, јер је према најновијим подацима још 11.059 особа заражено, па се тако број случајева попео на 109.069, а број мртвих је преко 11 хиљада. На интензивној нези има још 7.131 особу.

Број смртних случајева од корона вируса у Италији порастао је данас за 604, на укупно 17.127. Укупан број заражених порастао је за 3.039, на 135.586, пренео је Ројтерс. Од оних који су заражени 24.392 се излечило, док се на интезивној налазе 3.792 особе.

У енглеским болницама број смртних случајева од коронавируса порастао је за 758, на укупно 5.655. Према наводима здраствене службе, 29 особа од 758 преминулих није имало друга обољења.

Британски премијер Борис Џонсон је у добром стању након што је провео ноћ на интензивној нези због компликација с коронавирусом, јавља Би-Би- Си.  Портпарол из Даунинг стрита рекао да је Џонсон током ноћи био стабилан и да није на респиратору.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је у борби против корона вируса важно избегавати туђе грешке. “Сада је од виталног значаја извлачити закључке на основу става лекара и научне заједнице”, рекао је Путин на онлајн састанку посвећеном коронавирусу и мерама за спречавање његовог ширења. На састанку су учествовали научници и стручњаци чији став има суштински значај за разраду решења неопходних у борби против Ковид-19.

Влада Португалије позвала грађане да остану код куће за предстојеће ускршње празнике. Португалија је до сада пријавила 12.442 потврђених случајева коронавируса и 345 смртних случајева.

Иако је дуго оклевала влада Јапана одлучила је да прогласи ванредно стање у земљи.

Док Kина, која је прва прогласила ванредно стање због корона вируса, најављује престанак забране кретања, многе земље, попут Аустрије, Немачке, Француске, Грчке, Хрватске одлучиле су да до краја априла неће бити попуштања мера, преносе светски медији.

Светска здравствена организација нема препоруку за земље и регионе за олакшавање мера због успоравања ширења пандемије коронавируса, али је захтевала од њих да их не укидају прерано, изјавио портпарол те организације Kристијан Линдмеиер.

“Једно од најважнијих упутстава је не одустати од мера прерано, како се не би поново десило повећање оболелих. То је слично као да се и сами разболите и ако устанете прерано из кревета и прерано трчите, ризикујете да се вратите у кревет и имате компликације”, рекао је Линдмеиер.

Амерички председник Доналд Трамп критиковао је Светску здравствену организацију и оптужио је да је била превише опуштена према Kини и да је давала лоше савете на почетку епидемије.

“СЗО је стварно забрљала. Из неког разлога финансирају је највише САД, а и даље је веома усмерена на Kину. Добро ћемо је проучити”, написао је Трамп на Твитеру.

Трамп је додао да је “срећом одбацио” савет СЗО да границе са Kином буду и даље отворене на почетку епидемије и запитао се зашто је та организација давала “тако погрешне препоруке”.

Коронавирус и последице у региону:

У Румунији је до сада потврђено 4.417 случајева заразе коронавирусом, од тога 360 у последња 24 сата. Забележена су и два нова смртна случаја, укупно 184 до сада.

Поподневни пресек стања оболелих од коронавируса у Црној Гори потврдио је још двоје инфицираних, којих је сада укупно 241 особа. Највише оболелих од коронавируса је и даље у Подгорици – 119, Тузима – 35, Никшићу – 30, Бару – 20.

Током протекла 24 сата у Хрватској потврђено 60 новозаражених и сада их је укупно 1.282. Још два пацијента су у међувремену преминула, укупно 18.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here