Mesto za reklamu

02.05.2020.

У свету је до данас оболело више од 3,4 милиона људи. Преминуло је више од 239 хиљада, док се преко милион њих опоравило, преноси Ворлдометер. САД хитно одобравају лек ремдесивир за лечење корона вируса

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) дала је хитно одобрење да се лек ремдесивир користи у лечењу  корона вируса, изјавио је председник САД Доналд Трамп.

Трамп је рекао да је извршни директор фармацеутске компаније “Гилеад”, која је развила лек, тај потез описао као важан први корак и да ће они донирати милион бочица ремдесивира, преноси Би-Би-Си.

Потпредседник Мајкл Пенс рекао је да ће дистрибуција лека болницама почети у понедељак.

Експериментални лек ремдесивир убрзао је за 31 одсто време оздрављења оболелих од Ковида-19 у великој клиничкој проби урађеној под покровитељством Америчког института за здравље (НИХ), показују прелиминарни резултати студије објављене данас.

У поређењу са оболелим који су примали плацебо, пацијенти лечени ремдесивиром који прави америчка лабораторија Гилиад (Гилеад) оздравили су за 11 дана уместо за 15 дана, наводи се у саопштењу.

Оздрављење је дефинисано као излазак из болнице или враћање нормалним активностима. Статистичка поузданост тих резултата је висока.

У пробу коју су заједно обавили лабораторија Гилиад и Амерички институти за здравље укључено је 1.063 пацијената на 47 локација у САД и 21 у Европи и Азији. То је до сада највећа студија за ремдесивир за коју постоје расположиви резултати.

Када је реч о смртности, резултати нису значајни, односно, мала разлика у смртности између две групе може да буде случајна, наводи се у закључцима. Међутим, група пацијената која је примала ремдесивир је имала смртност од осам одсто у односу на 11 одсто за групу која је примала плацебо, што “наговештава” да тај лек побољшава изгледе за преживљавање.

Америчка лабораторија Гилиад објавила је раније данас да је њен лек ремдесивир показао “позитивне” резултате код оболелих од Ковида-19.

Директор америчког Инситутута за инфективне болести, Ентони Фаучи, саветник председника САД Доналда Трампа, објаснио је данас у Белој кући да су први резултати студије толико јасни да су они који су водили пробе одлучили да их објаве, тако да би оболели који су добијали плацебо могли од сада да имају приступ ремдесивиру. 

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here