Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Широм света од новог корона вируса оболело је 1,7 милиона особа, преминуло је више од 102 хиљаде, а оздравило је више од 376 хиљада људи. Укупан број заражених у Србији 3.105 – преноси сајт Ворлдометерс.

Србија:

Коронавирусом је у Србији заражено још 238 особа, па се укупан број регистрованих заражених попео на 3.105. На снази је забрана кретања која ће трајати до понедељка у 5 ујутру.

Eпидемиолог Предраг Кон истиче да се налазимо у шестој недељи, када су могућности двојаке – да вирус експлодира у некој осетљивој популацији или да забранимо контакте.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ситуација са коронавирусом зависи од нас самих, то је директно пропорционално нашем понашању.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је процена епидемиолога да ће број новооболелих почети да пада након Васкрса.

Предводник руских лекара у Србији, епидемиолог пуковник Рустам Амињев, сматра да предузете мере у Србији дају охрабрујуће резултате.

Председник Србије Александар Вучић нада се да ћемо пре краја месеца укинути ванредно стање.

Коронавирус и последице у свету:

Број заражених корона вирусом у САД надмашио је пола милиона, иако има назнака да то што Американци остају код кућа помаже у сузбијању инфекције.

Број потврђених случајева Ковида-19 у САД повећава се дневно за 30.000 до 35.000 од када је тестирање постало доступније, а за један дан умрло је 2.108 људи, што је највећи дневни пораст броја смртних случајева тој земљи.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, 28.000 Американаца се опоравило од корона вируса, а без обзира на велике губитке чак и у Њујорку где де је позитивно 174.100 људи, више него било где у свету, надлежни кажу да успорава такозвани Ковид цунами који је само у тој савезној америчкој држави однео 7.800 живота.

У Тексасу прописана казна од 1.000 долара за оне који не носе маске

Амерички председник Доналд Трамп потписао је указ према којем се могу увести визне санкције земљама које спречавају или одлажу повратак својих држављана у условима епидемије вируса корона, наводи се у документу Беле куће.

Према последњим сазнањима која има амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, међу нашим грађанима у Канади, којих је 150.000, нема заражених вирусом корона, а добро су и запослени у конзулатима Торонту, Калгарију, Ванкуверу и Отави, као и чланови њихових породица.

Папазоглу је за Танјуг рекао да подаци о зараженима и преминулима у Канади нису добри и у том смислу навео да има преко 21.000 оболелих, а да се сматра да их има и до четири-пет пута више, као и 530 преминулих.

Аргентина ће продужити карантин који је увела 20. марта као меру за контролу ширења корона вируса, саопштио је председник Алберто Фернандез. У овој земљи је регистровано 1. 975 случајева корона вируса, а 82 особе су преминуле услед инфекције.

У протеклих 24 часа у престоници Русије је од вируса корона оболело још 149 људи, изјавила је заменица градоначелника Москве Анастасија Ракова. Истовремено, како је рекла, од вируса је излечено 499 људи.

Лечење пацијената оболелих од вируса корона траје око две недеље, тако да би више од хиљаду људи требало да оздрави у Русији до краја априла, рекао је водећи специјалиста московске инфективне клинике Виктор Маљејев. Он је истакао да код тежих случајева лечење може трајати и до два месеца. Међутим, таквих пацијената је око 20 одсто, остали су средње тешки и лаки случајеви.

У Аустрији је заражена 13.561 особа, а број умрлих попео се на 319, саопштило је данас Министарство здравља.

Полиција је од данас је добила могућност да на лицу места новчано кажњава грађане који не поштују мере владе за борбу против коронавируса.

Ко не буде носио маску којом покрива нос и уста на местима на којима је уведена обавеза, а то се тиче радњи и градског превоза, мораће да плати казну од 25 евра. Код свих других кршења мера предвиђена је казна у висини од 50 евра.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here