Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Нови талас пандемије који носи нови сој вируса „Омикрон“ изазвао је праву пометњу онима који имају навику да за празник негде путују. Разлози су Омикрон вирус је и пет пужа заразнији од претходних, па је опасност итекао велика да се човек зарази, а сведоци смо да се итекако шири па су управо због тог вируса отказане хиљуде летова, јер се летачке екипе нису могли да окупе јер су неки зарадили вирус. Поред тога отежан је улазак у многе земље јер су све озбиљне земље максимално пооштриле улазак на њихову територију, а неке су чак због озбиљности ситуације и затворили границе – јављају наши сарадници.

За путовање авионом сада је најважније да авио компанија није отказала лет. Иначе, отказивања летова није било много из Србије, односно из Београда и најчешће то чине нискобуџетне авио компаније. Рецимо ‘Рајан ер’ је отказао доста летова из Ниша и Загреба, и тако ће бити најмање  до средине јануара.

У најтежој ситуацији су индивидуални путници. Рецимо, због отказивања лета нискобуџетне авио-компаније “Флај Дубаи”, на релацији Танзанија–Београд, група туриста из Србије остала је “заробљена” је на Занзибару. Проблем је и што нису путовали преко агенције. Они су сами куповали карте и организовали сами смештај. Мораће по договору са авио-компанијом да сачекају и најпре да пошаљу захтев за повраћај новца. Међутим, сами ће морати да обезбеде повратни лет.

Већ рекосмо, многе eвропске земље су одлучиле и да се закључају за новогодишње празнике, а отказују се и међународни летови због болести летачког, па и аеродромског особља.

А када су у питању услови уласка у одређене земље сада је због сузбијања ширења „Омикрон“ соја  и ту ситуација отежана.

У Босну и Херцеговину  и Мађарску, као и до сада, за празнике може се ићи без ограничења. За улазак у остале земље у региону потребан је ковид документ.

Хрватска је увела ново правило, које омогућава улазак људи који су примили вакцину чак пре више од седам-осам месеци. Сада се то признаје. Хрватска је постала једина земља у којој вакцина важи 365 дана од последње дозе.

Грчка је такође увела нова правила, која ће важити до 10. јануара. Али и ако сте вакцинисани, морате да поседујете и негативан антигенски или пи-си-ар тест”,

У Италију не можемо ући. Аустрија Француска, Швајцарска и Немачка најављују нове мере. Немачка је истина скинула Србију са “црвене листе”, па вакцинисани могу путовати у ту земљу без теста.  Вакцинисани са потребним документима могу и у Аустрију, али та држава не признаје Спутњикову вакцину.

Ситуација је отежана и за многе друге земље. У сваком случају потребно је да се о условима путовања информишете на веб сајту Министарства спољних послова, на коме за већину можете пронаћи битне информације о условима путовања и преласка границе.

Пошто смо у то имали увид, а уважавајући све напред поменуто, чини се да је за већину путовања које бисмо желели није вредно уложити толико труда, а додамо ли томе и велики ризик могуће заразе, савет је остати код куће, једино уколико немате посебне разлоге за намеравано путовање..

 „Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here