Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Посланици Скупштине почели су расправу о буџету за 2020-ту. Из Владе најављују да ће кроз Национални инвестициони план наставити да улажу у области здравства, просвете, науке и културе. Опозиција оцењује да је реч о предизборном буџету.

План државне касе предвиђа приходе од 1314,5 милијарди динара, расходе од 1334,7 милијарди динара, па ће дефицит износити 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

Процена је да ће раст бруто друштвеног производа бити четири одсто, а инфлација два одсто.

На предлог Закона о буџету, стигло је више од 100 амандмана.

Пореско оптерећење нето зарада биће у 2020. години смањено са 62 на 61 одсто, чиме ће држава наставити да смањује порезе и доприносе на плате, изјавио је министар финансија Синиша Мали у Скупштини Србије.

“На наредном заседању скупштине биће сет пореских закона који прате Закон о буџету, где смо, колико нам је фискални простор омогућио, још смањили обавезе које оптерећују плате, односно порезе и доприносе за један одсто, што је око 13,1 милијарда динара”, рекао је министар током расправе о предлогу буџета за 2020.

Он је подсетио да је прошле године то оптерећење било 63 одсто, а ове године 62 одсто у односу на нето плату.

Нагласио је да стопа незапослености иде надоле и да је Србија по том питању на добром путу.

Напоменуо је, такође, да се мора наћи права равнотежа у повећању стопе привредног раста, која подразумева и повећање плата и пензија како млади не би напуштали Србију.

Мали је истакао да је један од главних изазова како наставити привредни раст земље и да је зато буџет за 2020. скројен тако да омогућава равнотежу између раста привреде и подизања животног страндарда грађана, повећањем плата и пензија, и интензивирањем јавних инвестиција.

“Важно је да млади овде остваре свој српски сан, а не у Канади или неким другим страним земљама”, истакао је Мали.

Пре обраћања министра финансија, Александар Стевановић из Странке модерне Србије рекао је да су и поред предвиђеног растерећења пореза и доприноса на плате од један одсто и даље нето позитивни ефекти предвиђени буџетом за приватни сектор три пута мањи него за јавни сектор.

Ђорђе Вукадиновић из НС-ПСС је током расправе рекао да је овог пута буџет стигао на време, као и да је прописано време колико треба у парламенту.

“Седница је заказана по пословнику, није био упакован у расправу о буџету у десетине тачка дневног реда као што је било пре. Нема ни оних фантомских амандана које подноси владајућа већина како се не би могло доћи до расрпаве о буџету, а сада је и дуплирано време за расрпаву”, рекао је Вукадиновић.

Брнабић: Буџет није предизборни већ развојни 

У обраћању посланицима у Скупштини Србије, председница Владе Ана Брнабић је рекла да је буџет развојни и да доприноси подизању животног стандарда.

Председница Владе Србије Ана Брнабић са министром финансија Синишом Малим

Најавила је рекордна улагања у капиталне инвестиције и поручила да ће током дана одговарати критичарима буџета.

“Свима који кажу да буџет није развојни и да неће проузроковати економски раст већ економско успоравање, кажем да погледају још једном и да обрате пажњу на то колико средстава смо предложили да се определе за капиталне инвестиције”, рекла је Брнабићева.

У расправи о предлогу буџета за наредну годину, посланици владајућих странака најавили су да ће гласати за усвајање тог акта који, како кажу, предвиђа унапређење животног стандарда грађана и велика улагања у инфраструктуру, док опозиција оцењује да је реч о предизборном буџету.

Посланица СНС и председница Одбора за финансије Александра Томић истакла је да буџет за идућу годину показује тенденцију раста стандарда и циљ му је убрзани економски развој.

Додала да ће се кроз Национални инвестициони план наставити са улагањем у свим областима као што су здравство, просвета, наука и култура, истичући да је то од великог значаја за све грађане Србије.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић оценио је да је буџет добро планиран, у дефинисаним и зацртаним оквирима и да је заснован на позитивним економским показатељима.

“Најважније је сачувати тешко стечена фискална достигнућа и подржати сваку иницијативу и подстицај који води ка расту и развоју. Пензије ће расти 5,4 одсто по швајцарском моделу, који је одржив, а просечна плата у децембру биће 500 евра”, рекао је Милићевић.

Део опозиције је, с обзиром на то да не учествује у расправи, Предлог буџета за 2020. коментарисао на конференцијама за новинаре у скупштинском холу.

Самостални посланик и председник Нове странке Зоран Живковић похвалио је владу што је буџет доставила Скупштини у предвођеном року и што је на дневном реду само та тачка.

Рекао је да је поднео десет амандмана на предложено решење буџета са основном идејом да се новац боље прерасподели, наводећи да је огроман износ у “тамној зони” која се зове “услуге по уговору”.

Посланик Народне странке – СДС Мирослав Алексић сматра да је Србија далеко од тога да има развојни буџет, јер, по његовој оцени, има веома низак ниво инвестиција.

“Немамо раст БДП-а, на зачељу смо у региону већ седам година и имамо неоправдано повећање зарада у јавном сектору само зато да би се испунило обећање Александра Вучића да ће плате бити 500 евра”, навео је Алексић.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић каже да ће о предлогу буџета више говорити наредних дана, али је приметио да се види константан пад у издвајањима за културу, док се увећавају средства за судске трошкове и тај износ је исти колико и буџет за Министарство просвете.

Странка модерне Србије сматра да је буџет пре свега неправедан према приватном сектору.

“Јавни сектор добија 51 милијарду динара буџетских дарова којима ће оптеретити све пореске обвезнике, а приватни сектор ће добити само 13 милијарди динара кроз растерећење зарада”, оценио је посланик СМС Владимир Ђурић.

Брнабић: Привредни опоравак бржи од очекиваног

Одговарајући на критику лидера радикала Војислава Шешеља због тога што Влада планира дефицит у буџету па се онда хвали суфицитом уместо да уравнотежи сваку ставку, премијерка Ана Брнабић рекла је да власт намерно конзервативно пројектује приходе да не би угрозила финансијску стабилност и да суфицит само показује да је привредни опоравак земље много бржи од очекиваног.

Шешељ је, наиме, током расправе о буџету рекао да – иако се Влада стално хвали суфицитом у буџету – то није похвално јер, како је рекао, способна влада и министар треба да израчунају до последњег динара колико је могуће наплатити, а колико нам треба.

Брнабићева је узвратила да иако већ три године имамо суфицит у буџету, природно је да после тога конзервативно планирамо.

Додала је да је боље конзервативно планирати и тако не угрожавати макроекономску и финансијску стабилност, као ни будућност будућих генерација.

Шешељ је замерио и што се из буџета невладиним организацијама даје девет милијарди динара, иако су та средства за милијарду мања него у буџету за 2019. годину.

Каже да је предвиђен дефицит у буџету од 33 милиона евра и да би уштеде могле да се остваре и у градњи Моравског коридора од Чачка до Појата, пошто ће његова градња коштати за чак 300 милиона евра више него што је била кинеска понуда.

Упозорио је и да ће држава једном морати пензионерима да врати то што им је противзаконито смањила пензије и да би тај износ мање коштао него што ће коштати када буду остварили своје право пред Европском судом за људска права, пошто ће држава морати да исплати и судске трошкове и камате.

Брнабићева је рекла да се, кад је реч о пензијама, не слаже са Шешељем, јер је претходна власт оставила нереалне и политички надуване пензије.

Истакла је да су следеће године избори и да буџет, ипак, није изборни већ развојни, као и да ће пензије од јануара бити повећане, колико је реално – 5,4 одсто.

Премијерка је приметила да је Влада баш због изборне године могла много више да повећа пензије, али да нису хтели да доносе популистичке одлуке.

Кад је реч о цени Моравског коридора, Брнабић је одговорила да је ту можда направљена грешка у старту, пошто је у цену градње ауто-пута ушла и цена регулације Западне Мораве, као и изградња дигиталне инфаструктуре.

О издвајању новца из буџета за невладине организације, Брнабићева је кратко рекла да та средства служе за подршку цивилном сектору.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Золтан Пек поздравио је то што се последње три и по године више улаже у АП Војводину, у изградњу путне инфраструктуре и друге капиталне инвестиције.

“Од посебног значаја за СВМ је то што ће Влада Србије наставити да инвестира два”, како је навео Пек, суботичка капитална пројекта, од којих је један позориште у Суботици.

У односу на прошлу годину, расправа о буџету ће трајати двоструко дуже.

Очекује се да ће буџет бити усвојен до краја новембра, у складу са буџетским календаром.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here