Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Скупштина Србије завршила је вечерас начелну расправу о изменама Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу чија примена почиње 12. марта 2021. године. На измене Закона поднет је један амандман о којем ће посланици расправљати у четвртак, 25. фебруара.

Посланици владајуће коалиције подржали су измене закона на чијем ће се удару наћи они у које се посумња да за највише три године имају разлику од 150 хиљада евра увећања имовине од пријављених података. Ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без три четвртине те вредности, а ако суд утврди да је имовина стечена кривичним делом, биће му одузет целокупни иметак.

Министарка правде Маја Поповић обећала је данас у име Владе Србије да ће борба против корупције и криминала бити непоколебљива.

“Пореској управи даћемо сву подршку, као и тужилаштва и судови сви ће учествовати у тој борби како би Закон спровели на најбољи могући начин у дело”, рекла је министарка правде.

Србија је спремна за примену Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, рекао је данас министар финансија Синиша Мали и најавио да ће се први на удару усвојених решења наћи она лица код којих је највећа несразмера између законитих прихода и расхода.

Мали је у Скупштини Србије подсетио да примена тог закона почиње 12. марта, оцењујући да ће се њиме повећати ефикасност борбе против корупције и спречити могућности пореске утаје и нелегалног стицања имовине.

Предложена је, каже, измена израза “незаконито стечена имовина” у “имовина на коју се утврђује посебан порез”, како се овај израз не би поистовећивао са изразом „имовина проистекла из кривичног дела”.

Министар је казао да се закон односи на сва лица која поседују имовину која се не може оправдати њиховим законитим приходима, као и да предвиђа могућност испитивања целокупне имовине физичких лица, нарочито непокретности, удела у правном лицу, моторних возила, пловних објеката и ваздухоплова, штедних улога и готовог новца, као и других имовинских права.

Како је истакао, закон се односи на све грађане, чиме се, каже, искључује свака евентуална селективност у њиховој примени.

Каже да је оквиру Пореске управе формиран Сектор за порекло имовине, који ће се бавити тим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора. Како каже, систематизацијом је планирано да их буде 60.

“Ови инспектори тренутно пролазе и додатне стручне обуке, у чему имамо помоћ и подршку Међународног монетарног фонда. Као што видите, потпуно смо спремни за примену овог закона”, рекао је Мали.

Посланици су завршили и расправу о предлогу Закона о давању гаранције Србије у корист Немачке развојне банке КфW, а по задужењу Електромреже Србије на име обавезе из Споразума о зајму за спровођење регионалног програма за енергетску ефикасност у преносном систему.

Завршена је и расправа о потврђивању Споразума о зајму између Србије и Немачке развојне банке, а тај новац ће бити искоришћен за унапређење система енергетске ефикасности зграде ВМА у Београду.

Скупштина Србије сутра наставља рад расправом о више међународних споразума, међу којима је потврђивање Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између владе Србије и Мексика, Споразума о статусу између Србије и ЕУ, о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Србији и Споразум између Владе Србије и Северне Македоније о сарадњи у области против борбе трговином људима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here