Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Посланици Скупштине Србије потврдили су Споразум о сарадњи Србије и агенције Европске уније “Евроџаст” која се бави правосудном сарадњом у кривичним стварима. А онда су почели расправу и о четири закона којима је циљ унапређење изборног законодавства.

Због недовољног броја присутних посланика седница о сету закона којима би требало да се поправе изборни услови почела је са готово сат и по закашњења.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је, образлажући сва четири закона, рекао да они имају исти циљ – унапређење изборних закона и представљају једну целину.

“Важно је напоменути да се системски закони нису мењали већ су изборна правила иста каква су била 2008. године и на изборима 2012. године. Међутим, као Влада, спремни смо да радимо на унапређењу изборног амбијента и исправимо слабости које су наслеђене”, рекао је Ружић.

Предложени закон дефинише шта су јавни ресурс и функционерска кампања. Агенција за борбу против корупције убудуће ће о неправилностима одлучивати у року од пет дана.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач је током расправе истакла да та странка сматра да су измене и допуне важне јер унапређују интегритет изборног процеса, што је корак ка јачању демократских институција.

У СПС-у сматрају да је успостављен баланс.

“Направљена је равнотежа између поштовања власти с једне и опозиције с друге стране и није Влада како смо много пута чули банализовала ствари”, рекао је посланик СПС-а Ђорђе Милићевић.

Из Српске радикалне странке поручују да ови закони нису предлог Владе већ невладиних организација.

“Ово нису ваши предлози, ово нису предлози Владе, ово су предлози невладиних организација који вас уче изборним условима”, навео је Александар Шешељ из СРС-а.

Одговор стиже из СНС-а. “Невладине организације за које кажете да су пресудно утицале на ове предлоге, за вашу информацију, шаљу неке предлоге и амандмане. Шта су онда они ту написали ако кажу ‘ми хоћемо нешто другачије'”, рекао је посланик Српске напредне странке Владимир Орлић.

Посланици расправљају о изменама и допунама закона о финансирању политичких активности, спречавању корупције, Агенцији за борбу против корупције и Предлогу закона о допунама Закона о јавним предузећима.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here