Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Ребаланс буџета за 2021. годину спроводи се како бисмо наставили борбу против пандемије, наставили са развојем привреде и растом животног стандарда грађана, али и улагање у капиталне инвестиције, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

У Народној скупштини почела је расправа о ребалансу буџета, а министар Синиша Мали,  образлажући ребаланс буџета, истакао је да се спроводи из три разлога – наставка реализације трећег пакета мера помоћи, реализације плана “Србија 2025” и борбе против пандемије.

Истакао је да је трећи пакет мера помоћи грађанима и привреди вредан 257 милијади динара и подсетио да је држава прошле године спровела два пакета мера помоћи.

Мали је навео да је укупна вредност та три пакета мера осам милијади евра.

Објаснио је да је држава одлучила да преузме највећи терет кризе како би сачувала производне капацитете и радна места.

Када је реч о програму план “Србија 2025”, министар је подсетио да је он вредан 14 милијарди евра и да је то новац за капиталне инвестиције.

Ребалансом буџета је, каже Мали, до сада издвојено највише средстава у капиталне инвестиције.

На нивоу опште државе то износи 7,2 одсто БДП, додао је министар финансија.

Нагласио је и да држава наставља снажну борбу против пандемије изазавне вирусом корона и да је ребалансом буџета издвојен новац за набавку нових доза вакцина, али и улагање у здравствену инфраструктуру.

Међу њима су нова ковид болница у Новом Саду и нова фабрика вакцина.

“Ми ћемо бити једна од ретких земаља у свету која ће имати своју производњу вакцина”, рекао је Мали.

Предложени ребаланс буџета накнадно је уврштен у дневни ред седнице, јер је, како је рекао председник Скупштине Србије Ивица Дачић, Влада предложила да се о њему расправља по хитном поступку.

Одлучено је и да се дуплира време за расправу о ребалансу буџета, о коме ће се посланици сутра изјашњавати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here