Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Нова Влада имаће три нова министарства предвиђено је Предлогом закона о министарствима који је на посланичкој расправи. Нови ресори су – за људска и мањинска права и друштвени дијалог, за бригу о породици и демографију и за бригу о селу. Гласање је у понедељак, а пре тога сутра после седнице Председништва СНС сазнаће се ко ће водити нове, али и 18 старих кабинета. Владимир Димитријевић поново изабран за председника РИК-а

Расправу о Предлогу закона о министарствима отворио је Драган Марковић, председник ЈС, подржавајући предлог, посебно указујући на значај новог министарства које ће се бавити селом.

“Пољопривредни произвођач тражи сигурног купца, загарантовану цену, и да му држава каже, шта да сеје следеће године. Господин пољопривредни произвођач нема статистику о извозу и увозу. Прво да створимо услове за инфраструкутуру преко 40 одство села у Србији нема асфалта, неме Дом културе, да не говорим о води”, рекао је између осталог Марковић.

“Сам Закон о министарствима нам даје широку могућност да можемо да имамо квалитетне људе довољно оперативне и довољно образоване и свакако људе са великим политичким искуством који ће моћи негде нешто да ураде, и понављам уопште није важно која ће странка који ресор да узме”, навео је Владимир Ђукановић, СНС.

Посланичка група Уједињена долина СДА Санџака – неће подржати у понедељак предлог закона о Министарствима.

“И овај закон и овај сазив је нажалост кренуо по хитном поступку. Четири месеца сте чекали да бисте Закон о Влади ставили по хитном поступку и ми смо опет приморани да озбиљну анализу овако озбиљног закона, а затим амандамне и дискусије припремимо за 24 сата. Шта се радило четири месеца ако није закон о Влади, а видимо да није”, упитао је Енис Имамовић, Уједињена долина СДА Санџака.

Ни Владан Глишић, који је мандат добио са листом СПАС-а, а потом изашао, неће гласати за.

“Без обзира на то што сте већ осам година на власти наше породице се распадају, статистички подаци су врло тешки наше село умире. Ова два министарва ће бити само шминкање мртваца ако се задржи да само постоје ова два министарева”, сматра Глишић.

“Било би боље да се запитате колико породица данас живи у Србији због тога што смо политиком Александра Вучића смо успели да те компаније доведемо и како су те породице живеле када тих компанија није било, а то је политика равномерног регионалног развоја”, каже Александар Мартиновић из СНС-а.

Расправа о амандманима на Предлог закона о министарствима наставиће се у понедељак.

Састав владе требало би да буде познат сутра после страначких органа СНС. Према ранијим најавама мандатарка ће експозе представити у среду.

Скупштина Србије завршила је данашњи рад усвојањем одлуке о престанку функције члановима Републичке изборне комисије из претходног сазива и именовала нове чланове, а за председника је поново изабран Владимир Димитријевић.

Међу 17 чланова РИК-а је и генерални секретар скупштине Вељко Одаловић, али и Миладин Ковачевић, као представник Републичког завода за статистику, који је такође био члан и у претходном сазиву.

За секретара РИК-а именован је претходни генерални секретар скупштине Срђан Смиљанић, а за заменика секретара Бранко Маринковић.

Смиљанића и Маринковића посланици су данас именовали и за заменике генералног секретара Скупштине Србије Вељка Одаловића.

У образложењу одлуке се наводи да су њих двојица успешно обављали функцију генералног секретара, односно заменика генералног секретара у претходном мандату, а именовани су по хитном поступку како би се што пре довршио процеш конституисања органа парламента.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here