Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање одржао је састанак о заступљености политичких субјеката у медијима у току изборне кампање. Учествовали су представници више политичких странака, медија, РЕМ-а и Владине радне групе.

Да има потребе да се мења изборни процес сагласне су странке и у власти и у опозицији. С тим циљем током следећих избора и након њих примењиваће се препоруке ОЕБС-а.

“Анализом свих препорука од 2003. до 2017. године уочили смо да се део препорука може применити за изборе 2020, а да ће се део препорука унапређивати у месецима и годинама које долазе након избора. Ово није процес који се завршава на изборима 2020, наша тенденција је да овај процес увек прилагођавамо и унапређујемо да би грађани Србије имали најнапредније услове попут оних у најразвијенијим земљама западне Европе”, рекао је потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић.

Део примедби односи се на рад и састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Из РЕМ-а поручују да ће наставити да раде по закону, а да припремају правилник о раду медијских јавних сервиса и комерцијалних телевизија током изборне кампање.

“Ми смо земља која се куне у независне институције, а онда дозволимо да институција која покушава да буде независна и коју нападају сви, од власника телевизије, преко министара до опозиције, буде провучена кроз медијско и Твитер блато уз захтев да постане нека врста комесара који ће одредити ко може а ко не да победи на изборима. Ако нешто одавде имамо да поручимо онда је то – оставите нас на миру”, поручила је Оливeра Зекић из РЕМ-а.

Опозиционе странке упозоравају да је према одређеним анализама у српским медијима 80 одсто времена било посвећено власти у позитивном контексту а 20 одсто опозицији – искључиво у негативном контектсту.

“Да не буде само предизборно време без дискриминације, већ свако извештавање буде без дискриминације. Да се Законом о финансирању политичких странака укине могућност реклама политичког садржаја – и у време кампање. Да нема реклама ни за једну странку и ни за једног подносиоца изборне листе. Тиме се штеди новац грађана Србије и упристојава стање у медијима и у Србији у целини”, рекао је Зоран Живковић из Нове странке.

О јавном сервису 

Кад је реч о раду РТС-а, опозиционе странке највише замерки имају на рад Информативног програма.

“У Дневнику РТС-а прилози о опозицији се појављују једном у три дана и то просечно у трајању краћем од једног минута”, каже Павле Грбовић из Покрета слободних грађана.

На јавном сервису, у обавезном делу представљања листа и кандидата, сви ће бити једнако заступљени.

Тренутно се тражи најбоље решење за заступљеност странака и листа у политичким емисијама и дебатама које нису део обавезног програма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here