Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Посланици Скупштине Србије расправљају о измени закона о личним картама. Да ли престају да важе старе личне карте и шта да урадимо ако изгубимо личну карту?

Валентина Вулић, начелница одељења за управне послове МУП-а Србије, рекла је да лична карта без чипа, као и до сада, мора да се замени уколико се мењају битни подаци.

До сада, према постојећем закону, податак о адреси пребивалишта није се водио као “битан”.

“Овим условљавамо да сви подаци у личној карти одговарају чињеничном стању”, истакла је Вулићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Када је реч о личним картама са чипом, оне не морају да се мењају и остаће важеће до датума који је наведен у личној карти. Уколико се мењају битни подаци, они ће бити измењени кроз чип, као и до сада.

Пријава нестанка личне карте 

Једна од новина у изменама закон о личним картама јесте проглашавање личних карата неважећим уколико су нестале.

До сада се проглашавање неважећих личних карата објављивало у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, то радити на сајту Министарства унутрашњих послова.

“И даље ће странке ће бити у обавези да пријаве нестанак, промена ће бити таква што ће бити мањи износ приликом пријаве нестанка. Плаћаће таксу за доношење решења али неће сносити трошак за оглашавање у Службеном гласнику, то је 800 динара до сада било”, истакла је начелница одељења за управне послове МУП-а Србије.

Идентификација на даљину

Такође, једна од новина која ће бити омогућена изменама закона јесте и унос електронских сертификата у личну карту, за електронску идентификацију и електронски потпис.

Овим сертификатом грађани ће моћи да поднесу захтеве МУП-у и од куће.

“То ће бити доказ високе поузданости доказа идентитета. Нпр. за возачку дозволу и сада може да се поднесе захтев и без одласка на шалтер, али то не користи велики број грађана, вероватно јер су навикли да иду на шалтер. Трудићемо се да опцију на даљину уведемо и у новим поступцима”, наглашава Валентина Вулић.

Најављене измене Закона о личној карти унеле су конфузију међу људе, посебно оне који су пријављени на једној адреси, а живе на другој. Ту је новина о увођењу нове ставке – адресе пријављеног пребивалишта на образац личне карте, што значи да ће ова адреса бити видљива и на „пластици“ исправе са чипом, што до сада није био случај.

Последица ове законске одлуке, коју ће посланици ускоро усвојити, јесте да, како су навели из МУП-а, грађани неће смети да користе личну карту ако се промене њихови лични подаци, укључујући и адресу. Они који су до сада живели на фиктивној адреси тако ће бити приморани да пријаве праву адресу пребивалишта како би избегли проблеме, за шта ће морати да плате таксу од 340 динара.

Промена адресе, међутим, повлачи за собом и обавезу промене пасоша и саобраћајне дозволе, на којима је иста такође наведена, а израда оба ова документа грађане ће коштати додатних 4.260 динара. Мушкарци ће имати и додатну обавезу, а то је да промене адресу у војном одсеку, преносе медији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here