Mesto za reklamu
  1. 01.2020.

Након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност. Због великог броја деце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.

Председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и грејање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више деце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.

“То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно”, наглашава Сладојевић.

Највише деце до сада је пријављено у љубљанској школи “Ливада” – близу 30. Директор који је своје просветно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

“Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже ‘ма не”’, истиче Горан Поповић, директор те основне школе.

Отварањем словеначког тржишта за раднике из Србије очекује се да у 2020. број наших држављана у Словенији значајно порасте. Уз већ велики број Срба из Босне и Херцеговине, нема сумње да наставници који буду дошли да раде, треба да планирају да остану дуже време.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here