Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Најмање 22 особе су погинуле и више од 600 је повређено у разорном земљотресу, јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јутрос у 3.54 погодио околину Драча. Трага се за преживелима у рушевинама. Потрес се осетио на читавом Балкану. Србија и друге земље света упутиле помоћ. Четвртак дан жалости у Албанији, одлучила влада у Тирани.

Енергија која је ослобођена приликом земљотреса једнака је енергији која се ослобађа при удару три атомске бомбе или 60.000 тона ТНТ експлозива.

Од почетног потреса, у Албанији су забележене 253 сеизмичке активности, саопштио је албански геолошки институт.

У разорном земљотресу порушено је око 500 објеката у Тирани, рекао је градоначелник Тиране Ерион Вељиај.

Паника се осетила широм Албаније, а грађани Тиране изашли су на улице, неки са бебама у наручју. Медији јављају да су највећу штету претрпели Драч и Туман, место удаљено 35 километара од Тиране. Наставља се потрага преживелима у рушевинама

Многе породице су још под рушевинама, док спасиоци покушавају да помогну затрапаним становницима. Серија земљотреса у Албанији наставила се током дана.

Премијер Еди Рама и лидер опозиционе Демократске странке Љуљзим Баша одвојено обилазе погођена места. Баша је позвао Раму да без одлагања уведе варедно стање у земљи.

Премијер Рама најављује да ће се спасиоцима прикључити и екипе из Србије, ЕУ, Турске, Америке.

“Све државне структуре су на ногама од тренутка када су потреси почели. Интезивно се ради како би се спасило све што је могуће на неколико фаталних тачака у Драчу и Туману”, рекао је Рама.

На Твитеру је написао да се интензивно ради на томе да се спаси сваки могући живот и да је снажан земљотрес проузроковао озбиљне последице.

“Ово је драматичан тренутак у коме морамо бити мирни, стајати једни поред других и суочити се са тим ударцем. Учинићемо све што је у нашој моћи да заједно са пријатељима превазиђемо ову ситуацију”, навео је Рама на Твитеру.

Школе у Албанији не раде, док је аеродром “Мајка Тереза” у Тирани, поново отворен, након краће блокаде због велике материјалне штете. Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана.

Влада Албаније прогласила је 27. новембар даном жалости због жртава земљотреса у којем су погинуле 22 особе, јавља дневник Шекули. Заставе на свим институцијама ће бити спуштене на пола копља.

Међу повређенима и погинулима нема држављана Србије, каже Амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић. Делегација од 100 привредника је тренутно у Тирани због међународног сајма, али су сви на безбедном.

Епицентар земљотреса био је на дубини од 12 километара, а осетио се у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ.

Земљотрес у Албанији осетили су током ноћи и у Београду, Новом Саду, Пожеги, Крушевцу …

Обрушен део хотела у Драчу

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа председнику и премијеру Републике Албаније Илиру Мети и Едију Рами, поводом снажног земљотреса који је погодио ту земљу.

Премијерка Ана Брнабић упутила је саучешће премијеру Албаније и свим породицама које су изгубиле своје најмилије у разорном земљотресу.

На основу договора председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније Едија Раме, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутиће 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина ради пружања помоћи након земљотреса који су се догодили у близини Тиране и Драча, саопштио је МУП.

Специјалистички тим Сектора за ванредне ситуације користиће опрему за отклањање последица земљотреса, тачније за бушење и ломљење бетона и подизање терета насталих урушавањем објеката.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here