Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

У Србији је, од почетка пандемије, регистровано 1.996.868 случајева коронавируса, од 9.383.655 тестираних узорака. Од последица инфекције преминуло је 15.933 људи. Проценат смртности је 0,8 одсто, показују подаци са сајта covid.rs.

Епидемијска ситуација у Србији је у последње време непромењена и забрињавајућа. Опасност није прошла, а створен је амбијент као да је опасан вирус већ одавно прошао. Заштитне мере више нису обавезне и нико их више не примењује, а опасност још није прошла.

Према последњем пресеку, у Србији су потврђена још 882 случаja заразе коронавирусом, на знатном мањем броју тестираних, на узорку од 10.567 испитаника. Преминуло је шест особа. На болничком лечењу налазе се 493 пацијента, од којих је 20 најтежих пацијената  на респираторима. То су по мишљењу озбиљних стручњака ипак забрињавајући резултати. Тим пре, јер су пред нама ускршњи и мајски празници, када се очекује долазак већег броја људи из света и када ће бити нових масовних окупљања. Отуда упозорење стручњака: Чувајте се. опасност још није прошла.

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института рекао је за РТС да је у Србији тренутно, према његовом сазнању, присутан омикрон сој коронавируса.

Истиче да постоје случајеви када се невакцинисане особе заразе и по неколико пута у пар месеци, али и да има и вакцинисаних који се заразе за кратак период два пута, али друго заражавање је доста блаже.

Пункт за вакцинацију на Сајму затвара се после 15 месеци рада. Београђани се могу вакцинисати у 17 домова здравља и у ТЦ “Галерија”.

И даље треба бити опрезан, посебно због предстојећих ускршњих и првомајских празника, упозоравају епидемиолози.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here