Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Тренутно пандемијско стање у Србији није задовољавајуће, а број досада заражених и преминулих, као и оних са постковид последицама нас обавезују да прекинемо са понашањем као да смо ковид победили. Евидентно је да смо укидањем обавезних заштитних мера створили атмосферу као да је ковид иза нас и више нико не носи ни маске нити примењује било какве мере заштите.

Од почетка пандемије, у Србији је тестирано 9.917.159 људи,  регистрован је укупно 2.031.171 случај заразе, док је 16.129 особа преминуло. То су несумњиво велике бројке које и обавезују да континуирано пратимо ситуацију и предузимамо мере, јер крај пандемије није проглашен. Зараза се новим модификованим и новим сојевима вируса свакодневно се шири и људи и даље умиру. Истина је да је у једном периоду времена вирус посустао, али пандемија је и даље трајала. Ми смо то време искористили да укинемо обавезне мере заштите и да их у неким доменима сведмо на препоруку, а истина је и да када су мере биле обавезне и када су постојале санкције, да их нисмо на прави начин примењивали, па су и тада мере биле само формалне.

У последње време епидемиолошка ситуација у свету, па наравно и код нас се погоршала. Знатно се повећао број заражених, па и умрлих. Многе земље већ свакодневно имају хиљаде новооболелих и тек их очекују. Припремају се да поново уводе мере заштите, јер очекују врло скори нови талас вируса, па чак и тако модификоване вирусе који ће бити и бржи и опаснији од тренутно доминантног омикрона.

И код нас се већ недељама бележи пораст новозаражених. Тај број је превазишао хиљаду оболелих Међутим, као да се трудимо да прикажемо да то није тако. Континуирано смањујемо број тестираних, па је наравно и број заражених онда мањи. Наш последњи узорак тестираних је био нешто већи од 5 хиљада тестираних. Примера ради једна нама пријатељска земља, која има нешто већи број становника, у истом дану тестирала је 320 хиљада људи /Они више тестирају дневно него ми за месец дана/. Тамо и на отвореном и затвореном простору су маске обавезне, а неспровођење те мере санкционше се таквим казнама, чија се висина памти и никоме не пада на памет да се поново огреше о закон. Позитивни морају да буду у изолацији, код куће и добијају наногицу и свако излажење ван кућног простора алармирано је у полицијаској станици и патрола одмах добија задатак да пронађе прекршиоца, који тада плаћа и све трошкове проналажења и казну која се памти и после тога нема понављања прекршаја.

Код нас је укидањем мера створена атмосфера да смо вирус победили. Маске се нигде више не носе, а не примењују ни остале мере заштите. / Маске чак скидају и доктори који одлично знају шта оне значе и на скуповима лекара, јер кажу да не желе да буду „беле вране“ /.

Експерти Светске здравствене организације подсетили су и струку и ширу јавност, да пандемија и даље траје, а указали су да су уочили да неке земље не достављају исправне податке о последицама ковида, као и да смањају број тестираних.

Код нас је број новозаражених већ премашио 1.000 у односу на узорак. Наравно, то нису сви заражени. То је само у односу на узорак тестираних. Стварно тај број је неупоредиво већи. Пре два дана био је у односу на узорак 960, а дан касније, даљим смањењем узорка је смањен на 880 људи. Дс је примењен број тестираних у претходна два дана, број заражених би био 1020, односно 1.212 људи. Наравно, у таквим ситуацијама се не објављује проценат заражености, параметар који открива стварну зараженост. Добија се када се број заражених подели са бројем тестираних учесника. Дозвољена толеранија за зараженост су сви резултати испод 1%. У последње време тај проценат је растао из дана у дан. На последњем мерењу износио је 15,66%. Код напред поменуте земље износио је о,57%. Колико је код нас пута веће од дозвољене толеранције, не треба бити велики математичар и свако може закључити. Узред јуче смо имали још 3 преминула пацијента. У вишемесечном периоду људи код нас су свакодневно умирали и било је само неколико дана када нисмо имали ни једног преминулог. Дан пре тога то се догодило, а већ наредног дана имали смо 3 преминуле особе. Чак и шира јавност се на то већ навикла, као да је то нормална ствар и нећемо улазити у дубљу анализу.

Та истраживања спроводи  национални Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, који узгред одлично ради свој посао, а члан Кризног штаба, епидемиолог Др Предраг Кон, је на Јавном тв сервису објавио да су могућности тестирања код нас 60 хиљада тестирања дневно. Највише тестираних у једном дану било је нешто мање од 40 хиљада испитаника. У последње време то су знатно мањи бројеви.

Пошто се ситуација у свету погоршава, а и код нас, и наш национални Институт „Батут“ је објавио да се у Србији током последње две недеље бележи пораст броја оболелих од ковида 19. који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу.

На основу анализе података које “Батут” свакодневно прикупља, очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова – поручују из нашег националног Института „Батут“.

Због могућег погоршања ситуације свим грађанима који нису вакцинисани препоручује се да то учине сада, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Како се указује, другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци.

Независно од тога да ли је примљена вакцина, свим грађанима „Батут“ препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа. Такође, препоручује се и појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски, наводи се у саопштењу националног Института з аздравље „Батут“.

Ову поруку нашег националног Института за здравље апсолутно подржавамо. У исто време, верујемо да се прати ситуација у земљама које већ имају огроман број новозаражених и да ћемо верније представљати епидемиолошку ситуацију у земљи и да ћемо већ променити мере које „Батут“ предлаже, а наћи начин да се оне и примењују.

На крају преносимо поруку наших озбиљних епидемиолога. Не заборавите да је ковид 19. и даље са нама, а од њгових последица се и даље умире, а последице се дуго носе. Стручњаци из света најављују да ће нови талас који ускоро очекујемо бити тежи. Чувајте себе, ближње и све друге!

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here